PROPALI pregovori "plastičara" i Fijata, mogući RADIKALNI protesti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PROPALI pregovori “plastičara” i Fijata, mogući RADIKALNI protesti

  Pregovori štrajkača kragujevačke fabrike Fijat plastik i automobilske korporacije Fijat su zavšeni neuspešno, a trajali su tri nedelje pod pokroviteljstvom republičke Agencije za mirno rešavanje radnih sporova. Generalni štrajk se nastavlja.

  Prema rečima predsednika Štrajkačkog odbora Fijat plastika Zorana Miljkovića, njemu je vest o prekidu mirenja javila državna miriteljka iz Beograda.

  “Fijat nije pristao ni na kakve ustupke iako smo mi bili popustili u mnogim zahtevima. Državna miriteljka mi je rekla da je naša strana bila krajnje korektna u pregovorima, ali Fijat neće da ispuni naš uslov svih uslova, a to je vraćanje mašina u naše pogone, u kojima su bile do maja ove godine. Pokazao se kranji bezobrazluk i bahatost Fijata i nije nam jasno zašto je kompanija uopšte prihvatila mirenje uz posredstvo državne miriteljke, kada nigde nisu popustili”, kaže Miljković za N1.

  On dodaje da je “Fijat nudio isti, protivpravni Kolektivni ugovor, koji su radnici Fijat plastika odbili još u decembru 2020. godine”.

  “Poslednji put pozivamo resornu ministarku Dariju Kisić Tepavčević da pošalje Inspekciju rada iz Beograda i da naloži Fijatu da nam vrati mašine. U suprotnom, krenućemo u najoštriju kampanju protiv svih državnih organa. Jasno je da je država Srbija svesno dozvolila poslodavcu da krši prava radnika u Srbiji, da se guše štrajkovi po celoj zemlji. Ovo je otvoren rat države Srbije protiv svih radnika. Ako ministarka do srede, 6. oktobra ne pošalje Inspekciju rada u Fijat, krećemo u masovnu kampanju i radikalizaciju protesta”, zaključuje Miljković.

  Radnici Fijat plastika štrajkuju osam meseci, a njihovi zahtevi su vraćanje primanja na period od pre 1. januara 2021. godine i povratak mašina u pogone koje su odnete krajem aprila u druge fabrike Fijata u Kragujevcu.

  Fijat plastik proizvodi branike za vozilo Fijat 500 L.

  Izvor: N1

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE