OBNAVLJA se legendarni most iz "Bitke za ranjenike"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  OBNAVLJA se legendarni most iz “Bitke za ranjenike”

  Porušeni most “Bitke za ranjenike” će biti ponovo podignut iznad Neretve u Jablanici i nakon 30 godina čekanja konačno biti povezane dve obale reke i obnovljen jedan od najvažnijih simbola antifašizma i strateško turističko središte u hercegovačkom gradiću.

  Most je rušen dva puta. Prvi put 1943, a drugi put 1969. godine za potrebe snimanja filma “Bitka na Neretvi” Veljka Bulajića.

  Prema navodima portala Kliks, počelo je povezivanje konstrukcije sa postojećom koja leži na levoj obali reke, a nakon završenih radova pored mosta biće urađen i jedan drveni prelaz i staze sa leve i desne obale, čime će biti omogućen prelaz sa jedne na drugu obalu Neretve.

  Načelnik Jablanice Damir Šabanović kaže da je to veoma značajan projekt i da je posle trideset godina čekanja bilo krajnje vreme da se i taj most rekonstruiše.

  “To će puno značiti za sam kompleks muzeja ‘Bitka za ranjenike’ i upotpunjavanja turističke ponude, ali i razvoja samog kompleksa”, kaže načelnik Jablanice.

  Ističe kako je taj projekat izuzetno kompleksan kao i njegova realizacija, jer je bilo izmena u projektu zbog čega i kasni završetak radova, tako da ne može sa sigurnošću reći kad će biti u potpunosti završen i kad će se biti svečano otvaranje, ali da će javnost o tome biti obaveštena.

  Direktorka Javne ustanove Muzej “Bitka za ranjenike na Neretvi” Azra Đelmo ističe da to jedan od najvažnijih projekata koji se u poslednjih nekoliko godina realizuje.

  “To je naš najvažniji eksponat, svjedok tih događaja iz 1943. godine i sigurno vjerujemo da će njegova obnova povećati i reprezentativnost samog kompleksa i da će veći broj turista da posjećuje ovaj lokalitet. Što je najvažnije sačuvat će se most i za buduće generacije, koje će imati priliku da i dalje uče o antifašizmu”, kaže Đelmo.

  Rušenje mosta 1943. naredio je Josip Broz Tito. Zbog toga što je tokom operacije fokus bio na spasavanju ranjenika, ona je u literaturi i u jugoslovenskoj istoriografiji nazvana Bitkom za ranjenike, odnosno najhumanijom bitkom Drugog svetskog rata.

  Nakon što su Nemci po drugi put podigli taj most 1943, on je ponovo srušen 1968. godine za potrebe snimanja filma Bitka na Neretvi Veljka Bulajića.

  Izvor: Klix

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE