Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bil Gejts

  Bil Gejts preporučuje TOP 5 naslova za praznike

  Ove praznične sezone, milijarder Bil Gejts vam tradicionalno poklanja listu od pet knjiga za čitanje dok se, nadamo se, pripremate za zasluženi odmor.

  Gejts, pasionirani čitalac koji svake godine pročita najmanje 50 knjiga, redovno objavljuje liste najboljih knjiga koje je pročitao svake godine — zajedno sa sezonskim preporukama za knjige za odmor i čitanje na plaži.

  Čini se da ove godine 67-godišnjak naginje nostalgiji: Gejtsova praznična lista za čitanje 2022, objavljena u ponedeljak na njegovom blogu, uključuje mešavinu novih izdanja i neke od njegovih omiljenih knjiga svih vremena.

  Bil Gejts

  Bil Gejts (YouTube)

  To uključuje klasik naučne fantastike iz 1960-ih koji je pomogao Gejtsu da pokrene prijateljstvo iz detinjstva sa suosnivačem Majkrosofta Polom Alenom, i knjigu o tenisu koju je Gejts prvi put pročitao 1970-ih — za koju kaže da mu je pomogla da na kraju nauči da ne bude opsednut greškama na poslu. .

  Kao poseban bonus, kaže da je kopija svakog od njegovih izbora postavljena u 100 malih besplatnih biblioteka širom sveta.

  Evo pet knjiga na Gejtsovoj listi čitanja za praznike ove godine:

  „Stranger in a Strange Land“, Robert Heinlein

  Ovaj klasik naučne fantastike iz 1961. zauzima posebno mesto u Gejtsovom sećanju.

  „Upoznao sam Pola [Alena] otprilike u to vreme, i upoznali smo se pričajući o naučnoj fantastici“, napisao je Gejts o svom pokojnom prijatelju i suosnivaču Majkrosofta. „Mislio sam da sam pročitao dosta toga, ali Pol me je mnogo nadmašio“, dodao je.

  „Stranac u stranoj zemlji“ — Gejtsova omiljena naučnofantastična knjiga iz mladosti, primetio je — je priča o čoveku kojeg su na Marsu podigli Marsovci. Mladić putuje na futurističku Zemlju, gde se bori da razume ljudske koncepte religije i rata.

  „Volim naučnu fantastiku koja pokreće vaše razmišljanje o tome šta je moguće u budućnosti“, napisao je Gejts, napominjući da je Hajnlajnova knjiga tačno predvidela neke aspekte budućnosti u to vreme, uključujući „hipi kulturu“ i vodene krevete.

  „Surrender“, Bono

  Gejts je nazvao autobiografsku knjigu koju je ovog meseca izdao frontmen grupe U2 Bono „najboljim memoarima jedne rok zvezde koju zapravo poznaje“.

  Milijarder i 62-godišnji roker, čije je ime Pol Hjuson, prijatelji su više od decenije. Često rade zajedno na filantropskim misijama, podižući svest i fondove oko zajedničkih oblasti od interesa kao što su klimatske promene i globalno zdravlje.

  Gejts je pohvalio pogled iza kulisa u knjizi kako je U2 stvorio „neke od svojih najpoznatijih pesama” i šta je Bona i njegove kolege iz benda držalo blizu više od četiri decenije.

  „Oni dele iste vrednosti. Sva četvorica su strastveni u borbi protiv siromaštva i nejednakosti u svetu, a takođe su usklađeni sa očuvanjem svog integriteta kao umetnika“, napisao je Gejts.

  „Team of Rivals“, Doris Kearns Goodwin

  Gejts je napisao da je bio „odusevljen“ dok je čitao ovo nefikcionalno delo iz 2005. istoričarke Doris Kerns Gudvin, dobitnice Pulicerove nagrade.

  „Tim rivala“ je hvaljena biografija Abrahama Linkolna i ljudi koji su služili u njegovom prvom kabinetu, od kojih su se neki ranije protivili Linkolnu na predsedničkim izborima 1860. godine.

  „Knjiga naglašava Linkolnovu sposobnost da pomiri suprotstavljena gledišta među svojim savetnicima i „ima mnogo uvida o Linkolnu od kojih lideri danas mogu da nauče“, napisao je Gejts.

  „U poslednje vreme razmišljam o ovoj knjizi jer se čini veoma relevantnom za 2022. godinu“, dodao je on. „Postoje značajne paralele između sadašnjeg trenutka i 1860-ih, kada se nacija suočavala sa nasilnom pobunom, teškim pitanjima o rasi i ideološkim podelama između država i regiona.

  „The Inner Game of Tennis“, Timothy Gallwey

  Više od knjige o tome kako da poboljšate svoj „forhend“, rad iz 1974. ima za cilj da bude „vodič za mentalnu stranu vrhunskog učinka“. Gejts je prvi put pročitao knjigu pre više od četiri decenije i od tada ju je pročitao više puta, napisao je — dodajući da je i danas poklanja prijateljima jer se „njeni duboki saveti odnose na mnoge delove života.

  Gallvey, teniski trener, pisao je o tome kako stanje duha igrača može uticati na njihov učinak na terenu koliko i na njihove atletske sposobnosti. Gejts je rekao da su mu ti uvidi pomogli u njegovoj karijeri, posebno fokusirajući se na konstruktivnu kritiku umesto da se zaglavi na greškama.

  „Za većinu nas previše je lako skliznuti u samokritiku, što onda još više koči naše performanse. Moramo da naučimo da učimo iz svojih grešaka bez opsednutosti njima“, napisao je Gejts.

  To je lekcija koju je Gejts ranije priznao da je treba naučiti, napominjući da su ga u ranim danima Majkrosofta njegovi visoki standardi često činili intenzivnim šefom . Godine 2019, Gejts je izrazio žaljenje zbog takvog pristupa: „Nešto od toga nam je pomoglo da budemo uspešni, ali sam siguran da je nešto bilo preterano“.

  „Mendeleyev’s Dream“, Paul Strathern

  Ako posetite Gejtsovu kancelariju u Sijetlu, videćete ogroman zidni displej ispunjen uzorcima svakog elemnta iz periodnog sistema elemenata.

  Milijarderovo interesovanje za periodni sistem nastavlja se sa „Mendeljevljevim snom“, istorijom hemije iz 2000. koju je napisao akademik po imenu Pol Stratern. Ime potiče od ruskog hemičara Dmitrija Mendeljejeva , koji je formulisao prvu verziju periodnog sistema 1869. To je „najbolja knjiga koju sam ikada pročitao o periodnom sistemu“, napisao je Gejts.

  „Pored toga što je umetničko delo, periodni sistem me podseća na to kako jedno otkriće može dovesti do bezbroj drugih“, nastavio je. „Sva složenost univerzuma potiče od svojstava na tom grafikonu. Pošto razumemo atome, možemo da pravimo čipove, i stoga možemo da pravimo softver, i stoga možemo da napravimo AI. Sve se vraća u periodni sistem.”

  Izvor: BIZLife

  Foto: YT Scrn

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE