Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posao, Flex Forward

  Kako izgleda tim sa visokim učinkom? Evo nekoliko strategija za lidere

  Kakav je najinspirativniji tim – onaj kome ljudi žude da se pridruže, koji oduševljava, održava živahne sastanke i dosledno prevazilazi očekivanja. Šta ga čini sjajnim?

  U BTS-ovom istraživanju stotina timskih evaluacija otkriveno je četiri faktora koji značajno izdvajaju timove sa visokim učinkom. Verovatnoća da će timovi koji su u proseku za sva četiri biti ocenjeni kao efikasni je 83 odsto.

  Ne morate da budete savršeni da biste imali visoke performanse. Samo treba da isprobate ove strategije:

  Pružite sigurnost članovima tima

  Članovi tima znaju da ne moraju da brinu o zabadanju noža u leđa, ogovaranju ili igrama moći. Psihološka sigurnost dolazi od obraćanja pažnje na izgradnju i održavanje poverenja. Članovi tima pokazuju svoju međusobnu posvećenost aktivnim angažovanjem jedni sa drugima. Zaposleni su cenjeni zato što su se u potpunosti uključili u tim.

  Posao, tim

  Posao, tim (Pexels)

  Isključite genijalnost svojih članova

  Timovi sa visokim učinkom su raznoliki. Svaki član tima donosi iskustvo, i lično i profesionalno, u tim. Timovi koji rade na svom vrhuncu aktivno angažuju ove različite perspektive kako bi proširili opcije, rigoroznije testirali ideje i videli više aspekata, implikacija i posledica svog rada. Ponekad strasti buknu, i to je u redu kada su u pitanju ideje. Sukob oko ideja je dobar, dok je sukob među ljudima loš.

  Gledajte širu sliku

  Timovi visokih performansi fokusiraju se na širu sliku. Pitaju: „Šta je dobro za kompaniju?“ Oni se fokusiraju na stvaranje poslovne vrednosti, a ne samo na postizanje funkcionalnih ciljeva. Uzimajući stratešku perspektivu firme, oni izbegavaju donošenje „ili/ili” odluka koje uključuju lažne kompromise. Umesto toga, oni traže „i/i“ rešenja koja obuhvataju tenzije u konkurentskim merama ili prioritetima, piše Fast Company.

  Posao, tim

  Posao, tim (Unsplash)

  Radite posao zajedno

  Timovi visokih performansi sarađuju. Oni su vešti u sklapanju sporazuma i međusobnom pozivanju na odgovornost. Oni uključuju druge koji će da budu pogođeni odlukama. I oni aktivno angažuju ljude van tima koji imaju vredne perspektive ili bi mogli da žive sa posledicama akcija tima.

  Znajući šta timu donosi visoki učinak i efikasnost, gde lideri mogu da počnu?

  1. Probajte metodu „I/I“

  Konstruktivni sukob nastaje kada timovi zajedno strateški razmišljaju. Dovedite različite ljude u diskusiju. Insistirajte da tim razmotri prednosti i nedostatke različitih opcija i da li bi bolji ishod mogao biti kombinacija, a ne jedna opcija.

  „I/i“ znači da je izbor između dve opcije često „da“, a ne jedna ili druga. Ovo uključuje različite perspektive članova i udvostručuje ideju „oslobađanja genija“. Rekavši „da“ integraciji više opcija, članovi vašeg tima će sebe videti kao potpuno uključene i ohrabrene.

  Posao, strategija

  Posao, strategija (Pexels)

  2. Fokusirajte se na dobit

  Nemilosrdni fokus kompanije omogućava vašem timu da rešava „širu sliku“, a ne svoje interese. Dovedite zainteresovane strane na sastanke kako biste pomogli svom timu da razmisli kako da doda više vrednosti procesima koji utiču na druge grupe. Često možete izbeći neželjene posledice ako o njima razgovarate. Takođe mogu da postoje prilike da se ranije uključe grupe i poboljšaju opšti rezultati kompanije.

  3. Postavite pitanja

  Radoznalost može da bude supersila. Skromne vođe postavljaju pitanja i nastoje da razumeju umesto da kažu. Dajte odličan primer svom timu: Možda nemate odgovore, ali možete zajedno da rešavate probleme. Ohrabrite članove vašeg tima da budu radoznali i svesni svog uticaja da sve što rade se odražava na druge delove organizacije.

   

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE