Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bez posla SAMO pola miliona ljudi

  U Srbiji je trenutno bez posla oko 500.000 radno sposobnih građana, što je najniža stopa nezaposlenosti ikada zabeležena, izjavio je direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

  Navodeći da je sredinom 2014. godine u Srbiji bilo skoro 750.000 nezaposlenih, Martinović je novinarima posle sastanka sa direktorima direkcija NSZ, rekao da postoje „pozitivna kretanja na tržištu rada“.

  „Oko 122.000 lica je u 2019. godini uključeno u programe i politike zapošljavanja, a 20.000 njih u odgovarajuće finansijske podsticaje, programe obuka, obrazovanja, stručne prakse i javne radove“, naveo je Martinović.

  Dodao je da je u razgovoru sa direktorima svih direkcija NSZ u Srbiji najavljeno da Ministarstvo za rad i zapošljavanje kreira nacionalni akcioni plan zapošljavanja za 2020. godinu.

  Ministar za rad Zoran Đorđević kazao je da je za mere zapošljavanja u budžetu NSZ opredeljeno 3,7 milijardi dinara, a u budžetu ministarstva 550 miliona.

  „Na birou je 2006. godine bilo 913.293 nezaposlenih, a 2018. oko 500.100. Građani bi trebalo da imaju veću sigurnost toga da će brzo doći do posla, a glavni problem jeste nepokretljivost u okviru zanimanja“, naveo je ministar.

  On je najavio da će naredne godine naglasak biti na kontroli prekvalifikacija, ali i zapošljavanju osoba sa invaliditetom i Roma.

  „Direktori u pripremi akcionog plana treba da analiziraju šta su potrebe tržišta, da idu do kompanija i vide šta je trenutna potreba“, dodao je Đorđević.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Statističar

   A da li su NZS i Ministarstvo za rad i zapošljavanje računali ove brojke proporcionalno ljudima koji su se opredelili da svoje znanje i vreme naplate u inostranim kompanijama?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE