Oni u Srbiji zarađuju 7.000 EUR, a nisu direktori, piloti ni IT-jevci

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Oni u Srbiji zarađuju 7.000 EUR, a nisu direktori, piloti ni IT-jevci

  Da se vremena menjaju i da se u Srbiji može zaraditi više nego u nekim zemljama Evrope, potvrđuje primer zavarivača koji su angažovani na izgradnji Turskog toka, koji su plaćeni mesečno od 4.000 do čak 7.000 evra.

  Ovako velika plata donekle je uspela da ublaži problem deficitarnosti ovog kadara koji je pretio da uspori izgradnju trase gasovoda kroz Srbiju jer varove na 50.000 tona cevi obavljaju i ljudi koji su do skoro bili na gradilištima u inostranstvu.

  Razlog za njihov povratak krije se u činjenici što je “Gastrans”, kompanija koja gradi ovaj gasovod, variocima koji imaju licence za ovakve specifične poslove i poznaju visoku tehnologiju varenja koja se primenjuje na ovom objektu, ponudio značajno bolje uslove nego što su imali u zemljama Evropske unije.

  Tako zavarivači sa iskustvom na radovima na gasovodnim trasama, a koji rade varove koji idu na rendgenska snimanja, pored plate od 7.000 evra mesečno, imaju i besplatan smeštaj i ishranu.

  Sve to kao i značaj učešće na jednom ovakvom projektu, koji im može biti i važna preporuka za poslove u budućnosti, bio je motiv da se nekoliko desetina srpskih radnika, koji su radili u zemljama zapadne i istočne Evrope, vrate u Srbiju. Jedan od njih je i Jovan N. zavarivač koji je svoj zanat pekao u nekada čuvenom “Termoelektru”, a nakon njegove propasti radni vek nastavio u zemljama zapadne Evrope.

  “Žalosno je da je Srbija od nekadašnje zemlje majstora postala zemlja menadžera, zbog čega je gotovo nemoguće nači kvalifikovanog zavarivača. I ja sam zbog niskih primanja pre desetak godina napustio Srbiju i radio sam na gasovodu u Holandiji i Danskoj i zarada mi je bila oko 5.500 evra.

  Na gradilište ‘Turskog toka’ došao sam iz Nemačke, gde sam za jednu italijansku kompaniju radio instalacije na velikom poslovnom objektu. Upravo preko Italijana sam saznao da se traže zavarivači za Turski tok i stupio u kontakt sa nekim ljudima iz Srbijagasa, koje sam poznavao.

   

  Izvor: Blic

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE