Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nemačke kompanije

  Kolike su PLATE u Nemačkoj – nekoliko BITNIH informacija

  Ustaljeno je mišljenje da su u Nemačkoj plate visoke. To je i razlog zbog kojeg se mnogi odlučuju da dođu da rade i žive u toj zemlji.

  Statistike pokazuju da je prosečna mesečna bruto plata u Nemačkoj 2018. iznosila oko 2.950 evra. Prosečna neto plata bila je, međutim, znatno niža. Tačnije, 33 odsto niža i iznosila je 1.945 evra.

  Iza tih gotovo hiljadu evra razlike između bruto i neto iznosa stoje davanja državi u vidu poreza i doprinosa za razna osiguranja, piše Dojče vele u opširnom izveštaju.

  Visina poreza koji se mesečno odbija od plate pritom zavisi od poreske klase zaposlenog (ima ih šest), a koja zavisi od toga da li on živi u bračnoj zajednici, da li je samohrani roditelj, da li supružnik radi, da li jedan bračni partner zarađuje znatno više, da li radi više poslova…

  Neto i bruto plata

  A kako to izgleda u praksi, pkazuje računica bruto i neto plate u dva slučaja: za jednog bračnog partnera koji više zarađuje od drugog, ima dvoje dece i prosečnu nemačku platu od 2.948 evra mesečno i za samca bez dece koji ima istu toliku platu.

  Ocu ili majci dvoje dece će, nakon što mu se odbije 167 evra poreza, 215 evra (7,65 odsto) doprinosa za zdravstveno osiguranje, 274 evra (9,2 odsto) za penziono osiguranje, 36 evra (1,25 odsto) za osiguranje u slučaju nezaposlenosti i 45 evra (1,525 odsto) za osiguranje za negu u starosti – na račun leći 2.209 evra.

  Osobi koja živi bez bračnog partnera i nema dece na računu na koji joj se uplaćuje mesečna plata u bruto iznosu od 2.948 evra naći će se samo 1.944 evra, jer je porez koji mora platiti mnogo veći.

  Osim toga, ona mora da plati i 22 evra poreza solidarnosti od kojeg su otac ili majka dvoje dece iz prethodnog primera oslobođeni. Ako je pritom i član katoličke ili protestantske zajednice, onda će joj na račun biti uplaćeno još četrdesetak evra manje (crkveni porez).

  Najplaćenija zanimanja i „ona druga“

  Razlika između onih koji su na vrhu liste primanja i onih koji su na njenom dnu je ogromna.

  Lekari primarijusi zarađuju tako u proseku više od 120.000 evra godišnje, dakle, više od 10.000 evra bruto mesečno, nešto manje menadžeri u trgovačkom i finansijskom sektoru, a 30.000 evra godišnje manje lekari specijalisti.

  Oni na začelju liste žale jedva spajaju kraj s krajem. Na neslavnom zadnjem mestu je pomoćno osoblje u kuhinjama koje zarađuje u proseku manje od 2.000 evra bruto mesečno, dok konobari i frizeri, odnosno frizerke, zarađuju samo nekoliko desetina evra više.

  Među najlošije plaćenim zanimanjima su i agenti u kol-centrima, kuvari, pomoćno osoblje u stomatološkim ordinacijama, negovatelji i vozači kamiona. Znatno nižu od prosečne nemačke plate imaju i medicinske sestre s malo radnog iskustva (u javnim zdravstvenim ustanovama), kao i vaspitačice u vrtićima.

  Zakonski minimalac

  Nemačka je jedna od zemalja Evropske unije sa zakonski propisanom minimalnom platom po satu. Ona trenutno iznosi 9,19 evra.

  Najvišu zakonski propisanu minimalnu satnicu ima Luksemburg (11,97 evra), a višu od Nemačke još četiri članice EU: Belgija, Irska, Holandija i Francuska. Najnižu minimalnu platu po satu imaju Bugarska (1,72 evra), Letonija (2,54 evra), Rumunija (2,68 evra), Mađarska (2,69 evra) i Hrvatska (2,92 evra). I tu se, naravno, radi o bruto iznosima.

  Ako niste u privremenom ili stalnom radnom odnosu u nekoj privatnoj firmi ili u javnoj ustanovi s odgovarajućim ugovorom već radite kao honorarac, onda ćete morati sami da se pobrinete za zdravstveno i druga osiguranja, odnosno da uradite poresku prijavu.

  Za to će vam najverovatnije biti potreban poreski savetnik, jer popunjavanje poreske prijave u Nemačkoj nije nimalo lak zadatak.

  S poreskim vlastima u Nemačkoj se, inače, ne treba šaliti. Osim toga, nemački poreski sistem je veoma složen i poreski savetnik ne samo da pomaže da se pravilno popuni poreska prijava, već i da se ne propusti neku poresku olakšicu koju može da iskoristi i koja može da umanji poreski dug.

  Dakle, da li su nemačke plate visoke?

  Iz perspektive Srbije sigurno jesu. Naravno, to treba naglasiti, reč je uvek o uredno regulisanim, prijavljenim i plaćenim radnim odnosima. Poslovi „na crno“ su van svih tih statistika i zakona.

  Plate u Nemačkoj znatno su više od evropskog proseka, ali niže nego u Švajcarskoj, Luksemburgu i Danskoj. To pokazuju statistike i brojevi.

  Ali kada govorimo o visini plate, uvek je važno sagledati i širi kontekst: koliki su troškovi života, pre svega hrane i stanovanja, kakva je situacija na tržištu rada, kako su plaćena pojedina zanimanja.

  Korisno je, na kraju, znati i ovaj podatak: tokom 2017. godine jedno nemačko domaćinstvo u proseku je trošilo 2.517 evra, od čega 897 evra samo na stan i režije.

  Izvor: RTS, Index, DW

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE