Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Berteks nema para za doprinose otpuštenih radnica

  Turska kompanija Berteks Tekstil, koja je prošle godine zatvorila fabriku u Kragujevcu i otpustila radnike, još uvek nije uplatila doprinose za obavezno socijalno osiguranje.

  Bivša radnica te fabrike Violeta Stojanović, koja zbog toga ne može da ostvari pravo na invalidsku penziju, rekla je medijima da doprinosi nisu uplaćeni od 1. jula do 15. oktobra 2022. godine.

  Berteks je prekinuo proizvodnju u Kragujevcu posle pet godina rada i otpustio 108 radnika, od kojih su većinu činile žene.

  One su zbog neisplaćenih zarada i doprinosa prošle godine organizovale više protesta posle kojih je najpre isplaćen dug za plate, a zatim navodno i doprinosi, te je protest okončan.

  Rečeno nam je da su svi doprinosi i zarade isplaćene prošle godine, a sad mi je stiglo rešenje iz PIO fonda gde jasno piše da za period od 1. jula do 15. oktobra 2022. od poslodavca Berteks Tekstila nije plaćen doprinos i da se prekida isplata invalidske penzije dok se ne reši pitanje oko doprinosa sa poslodavcem“, rekla je Stojanović.

  Ona je agenciji Beta rekla da je za to saznala kada je dobila odgovor iz PIO fonda da se obustavlja njen zahtev za ostvarivanje prava na invalidsku penziju.

  Stojanović je rekla da je od predstavnika firme saznala da svim otpuštenim radnicima nisu plaćeni doprinosi jer „nema novca“ i nisu mogli da joj kažu kad će biti uplaćeni. Ona je navela da će se bivše radnice najverovatnije će tužiti nekadašnjeg poslodavca.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE