Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Beograd dobija uređen trg posvećen jednoj „ugroženoj vrsti“

  Gradski menadžer Goran Vesić najavio je da će Beograd sledeće godine dobiti uređen Trg Politike posvećen velikim novinarima koji su stvarali Politiku i srpsko novinarstvo, trg ispred Beogradskog dramskog pozorišta, uređen Bezistan kao i Spasićev pasaž.

  Vesić je najavio i da će aktuelna vlast posvetiti i oslobađanju uzurpiranih javnih površina, a posebno će se tom problematikom baviti na Novom Beogradu, gde su, kako je naveo „mnoge javne površine uz pomoć tamošnje opštine zauzete, što bespravnim, što privremenim objektima“.

  Na današnjem predstavljanju godišnjeg izveštaja o radu Gradske uprave čelnici su ocenili da se za četiri godine njihovog mandata Beograd izgradio više nego ranije i najavili nove projekte, očekujući da će ostati na vlasti i posle lokalnih izbora naproleće.

  Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je kazao je da Beograd na računu ima 14 milijardi dinara i da je deficit na početku mandata bio veći od 20 odsto.

  On je kazao da nezaposlenost „nikada nije bila manja“ i da je do novembra 2017. godine 80.120 ljudi nezaposleno, dok je taj broj u 2013. godini iznosio 108.706 ljudi.

  Mali je najavio da će sledeće godine biti uloženo 40.000 dinara solidarne pomoći, 180 miliona dinara za privrednike, da će biti kupljeni novi autobusi, izgradjen plato ispred Crkve Svetog Marka kao i da će za četiri godine početi izgradnja prve linije metroa kroz Beograd.

  Govoreći o rekonstrukciji trga Slavija, gradonačelnik je kazao da mu je „teško da poveruje da je to nekada bio najružniji trg u Beogradu“.

  Gradski menadžer Goran Vesić je kazao da će do kraja sledeće godine grad doneti Statut grada po kojem će doći do decentralizacije Beograda koja će biti usvojena nakon usvajanja novog Ustava Srbije.

  „Decentralizacija ne znači samo prebacivati nadležnost sa grada na opštine, već znači spustiti odlučivanje na nivo gradjana. Decentralizacija će značiti da gradjani vše ne moraju da idu 15 kilometra da završe neki posao“, rekao je Vesić

  On je kazao da je najvažnija obaveza političara koji sada vode i koji će i, kako je ocenio, i dalje nastaviti da vode grad posle izbora, da učine sve da Beograd „više ne bude uništavan i rušen“.

  On je dodao da je za razvoj Beograda najvažnije da se vodi politika Srpske napredne stranke.

  „Svi koji nude Beogradjanima sukob sa Vladom Srbije i tvrde da Beograd može sam da se razvija bez ičije pomoći i svoje kandidature vide kao šansu da ruše legalno izabranu Vladu i predsednika, rade direktno protiv interesa Beogradjana“, kazao je Vesić.

  On je rekao da je bivši gradonačelnik Beograda Dragan Djilas 2005. godine najavljivao gradnju iznuklearne centrale u Kostolcu, 2008. godine izgradnju mosta na Adi Huji i izgradnju metroa za godinu dana, 2009. godine legalizaciju nelegalizovanih objekata do kraja mandata a, kako je naveo Vesić, ništa od toga se nije desilo.

  „Kada imate takve dobijate Most na Adi na pogrešnom mestu, dobijate one koji se gradjanima obraćaju sa ‘zini da ti kažem’ i zaduženje više od 1,2 milijarde evra“, rekao je Vesić.

  Dodao je da je za vreme njhovog mandata spomenike dobili Borislav Pekić, Momo Kapor je dobio ulicu, Aleksandar Karadjordjević obalu, a spomenike treba da dobiju i Stefan Nemanja, Zoran Djindjić i Vasko Popa kojima grad mora da se oduži jer su ga učinili slavnim.

  Izvor: B92, agencije

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE