Autoservis traži radnike: Plata 3.000 EUR, ali niko neće da radi

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Autoservis traži radnike: Plata 3.000 EUR, ali niko neće da radi

  Autoservis u Austriji, u Koruškoj, ne može da nađe radnike iako nudi platu od 3.000 evra i radnu nedelju od samo četiri dana.

  Aleksandar Vrusnig​, 37-godišnji vlasnik auto-servisa, trenutno ima pet zaposlenih, a za još dvoje ljudi traga već duže vreme.

  “Nudim da rade četiri dana u nedelji, odnosno 30 sati, a dajem istu platu i isplaćujem 1.000 evra kroz kolektivni ugovor, ali se niko ne javlja. Pitam se kako više motivisati radnike” rekao je Austrijanac.

  Pandemija je dovela do manjka obučenih radnika na tržištu, pogotovo zanatlija, pa je poslodavcima sve teže da nađu zaposlene.

  “Čini mi se da je sve više radnika koji shvataju da mogu da rade manje i da imaju više slobodnog vremena. Ja radnike tražim već dve godine, bilo je njih par, ali se nisu dugo zadržali. Ni situacija u drugim servisima nije ništa bolja. Malo je mladih, obučenih ljudi, i gotovo se niko ne javlja na oglase”, rekao je Aleksandar za lokalne medije.

  On je za Telegraf naveo i šta bi novi zaposleni radio: “Rad u dinamičnom timu, popravka svih vrsta automobila (i super sportskih automobila i oldtajmera). Rad po novim tehničkim standardima, mogućnosti daljeg usavršavanja. Odlična radna klima, mogućnost rada četiri dana u nedelji, odnosno 30 sati, visoka plata”.

  On je dodao da različite firme na tom području takođe traže stolare, majstore za pločice i električare.

  I u Beču fali kvalifikovanih radnika

  Oko 60 odsto kompanija je pogođeno, jer na tržištu ne mogu da pronađu radnike kakvi su im potrebni.

  Aleksandar se suočava s još jednim velikim problemom. Radnici dođu kod njega, prođu obuku, nauče posao i onda odu da rade u veće firme.

  “Ovdje dolaze samo kako bi pokupili znanje i onda odu u veće firme” požalio se Aleksandar.

  Izvor: Telegraf

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE