Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Austrijski trgovinski lanac uvodi sat tišine za kupce sa autizmom

  Austrijski trgovinski lanac Billa je u nekoliko svojih prodavnica uveo 60 minuta dnevno za kupovinu u tišini i bez buke za autiste.

  Ovu novinu uveo je u po jednu od svojih filijala u četiri austrijske savezne pokrajine, u Beču i gradovima Gracu (Štajerska), Nojzidl na Jezeru (Burgenland) i u Lincu (Gornja Austrija).

  Preciznije rečeno, bez muzike i drugih tonskih i ostalih poruka u supermarketu, a prigušeno je i svetlo.

  Kako pišu austrijski mediji, razlog je ozbiljan. Ovu novinu koncern Rewe, kojem pripada i Billa, uveo je za kupce iz autističnog spektra (neurorazvojni poremećaj), kojima posebno smeta buka i vrlo su osetljivi na svetlo. Zbog toga su svi kupci pozvani da dnevno od 16 do 17 sati paze da nisu bučni i da se u kupovini u dotičnoj filijali što je moguće mirnije ponašaju.

  Mediji ističu kako u Austriji ima između 80.000 i 90.000 osoba sa autizmom i kako je više nego pohvalno da i na njih neko misli.

  Zaposleni u ovim prodavnicama prošli su kurs kako da postupaju prema autističnim kupcima. Takođe je istaknuto kako Billa namerava sat tišine da proširi i na gradove i mesta u ostalim austrijskim pokrajinama, i to u saradnji s lokalnim socijalnim udruženjima i ustanovama.

  Izvor: Index

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE