Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Skulptura pauka prodata za skoro 33 miliona dolara

  Bronzani pauk nešto viši od tri metra postavio je novi aukcijski rekord za skulpturu jedne umetnice, objavili su iz aukcijske kuće Sotbi.

  „Pauk“ autorke Luiz Buržoa iz 1996. godine, visok preko tri metra i širok više od pet metara, prodat je za 32,8 miliona dolara, uključujući i honorare na aukciji u Njujorku.

  Postoje četiri dela koja prikazuju pauka u izradi ove francusko-američke umetnice koja su se pojavila na aukciji. U maju 2019, jedna skulptura je prodata za 32,1 milion dolara na aukciji kuće Kristi, takođe u Njujorku.

  Rekord za bilo koje delo umetnice na aukciji i dalje drži slika Džordžije O’Kif – „Jimson Weed“ koju je za 44,4 miliona dolara kupio Muzej Kristalnih mostova Alis Volton, naslednice Volmarta, 2014. godine.

  Skulptura prodata u četvrtak ranije je bila u vlasništvu brazilske fondacije „Itau“.

  Buržoa, koja je preminula 2010. u 98. godini, skulpture u obliku pauka počela je da pravi tek u svojim osamdesetim godinama i oni su postali njena najpoznatija dela.

  Skulpture iz te serije su istaknute u mnogim vodećim svetskim muzejima, uključujući Muzej Gugenhajm, Nacionalnu galeriju Kanade u Otavi, Tejt Modern u Londonu…

  Kelsi Lenard, rekao je, ispred aukcijske kuće Sotbi, da je zaista poseban trenutak videti kako skulptura, osim što je dostigla rekordnu cenu za Luiz Buržoa, postaje i najvrednija skulptura koju je napravila žena umetnica.

  „Pauci Luiz Buržoa su nesumnjivo pravo remek-delo umetnosti 20. veka. Omiljene su širom sveta, moćne, ali nežne skulpture, ali ipak imaju dominaciju prisustva u prostoru, posebno kada su izložene u našim galerijama“, dodao je Leonard.

  Izvor: 021

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE