Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Austrija uvodi fleksibilno radno vreme

  Austrijska vlada dogovorila je fleksibilno radno vreme, koje će u toj državi omogućiti radni dan od 12 sati, ali i radnu nedelju od četiri dana.

  Vlada ističe da radni dan od osam sati ostaje zakonski normalno radno vreme, kao i da 40 sati nedeljno ostaje pravilo.

  Međutim, novi model predviđa da prosečno nedeljno radno vreme kao i do sada ne sme prekoračiti 48 sati, a nedeljna gornja granica ostaje na 60 sati. Istovremeno, omogućava se radni dan od 12 sati i nedelja od četiri radna dana.

  Zaposleni, u slučaju povećanja radnih sati, imaju pravo da to odbiju iz ličnih razloga, na primer zbog obaveza prema deci.

  Novi zakon neće dirati u dodatke za prekovremene sate. Prema novom modelu, maksimalno četiri puta u godini, i ne u četiri uzastopna vikenda, moguće je zaposlenima naložiti rad za vikend ili praznike.

  Zaposleni mogu birati da li će prekovremene sate upisati kao slobodne dane ili tražiti da im se oni isplate.

  Vlada je istakla da su nova pravila prilagođavanje modernim uslovima života, ali koja stvaraju i mogućnost za produženi vikend, te i za preduzetnika da pokrije proizvodnju u vreme kada postoji velika potražnja.

  Prema računici austrijske vlade, na primer, ako jedan kuvar ili konobar u restoranu rade tokom dve subote po 11 sati, imaće osam prekovremenih sati, što znači da će dobiti jedan slobodan dan.

  Izvor: B92, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE