Za presude oko vrtića 7 miliona evra, za sada

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Za presude oko vrtića 7 miliona evra, za sada

  Grad Beograd je od početka godine roditeljima, koji su dobili pravosnažne sudske presude u svoju korist zbog tužbi protiv vrtića, isplatio 641,5 miliona dinara, dok je oko 200 miliona izdvojio prošle godine, saznaju Novosti u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu.

  Računica govori da je nezakonita naplata računa za obdanište, u periodu od 2010. do 2014. godine, Grad do sada koštala oko sedam miliona evra.

  Zvanične statistike koliko je roditelja tužilo predškolske ustanove i Grad – nema, ali se procenjuje da je podneto oko 12.000 tužbi, pošto u sudovima nema odvojene kategorije za podneske roditelja zbog cene vrtića. Ako se računa da je prosečna isplata po odštetnom zahtevu oko 1.000 evra, do sada je obeštećena polovina broja roditelja koji su tužili Grad.

  U 2018. godini Grad Beograd je isplatio 640 miliona dinara roditeljima, po čijim tužbama je sud tako pravosnažno presudio i mi ćemo poštovati zakon, kaže sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak. Dinamika presuda zavisi isključivo od sudova pred kojima se vode ovi postupci, a Grad će nastaviti da postupa u skladu sa odlukama koje se donesu.

  Roditelji koji su tužili Grad i predškolske ustanove traže povraćaj novca za period od 3. aprila 2010. do 31. decembra 2014. godine. Ekonomska cena vrtića tada je bila 13.000 dinara, a mnogi su, umesto 2.600 dinara koliko iznosi 80 odsto iznosa, kako je i predviđeno zakonom, plaćali 8.700, a kasnije 9.700 dinara mesečno, što je bilo i po 7.000 dinara više.

  Prve tužbe roditelji su podneli već krajem 2015. godine, ali je “udarni” mesec bio april 2016. godine, kada je Prvom osnovnom sudu podneto oko 5.000 tužbi građana, odnosno po 244 dnevno, da bi se kasnije taj broj smanjivao. Na veliki odziv roditelja da pravdu potraže na sudu uticalo je mišljenje Vrhovnog kasacionog suda da imaju pravo na naknadu štete.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • bole

   da je grad bio pametan platio bi samo dug. posle presude duguju dug+zateznu kamatu+troskove+advokata sto na kraju izadje da ce platiti 2 puta vise svakom ko je tuzio. meni licno presuda kaze da mi dodju 240k umesto 120k... Toliko od pameti nase drzave

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE