Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Koliko je srpska privreda dobila tokom 2021. i koja je kompanija NAJPROFITABILNIJA

  Najprofitabilnije privredno društvo u 2021. godini je Zidjin majning Srbija sa neto dobitkom od oko 34 milijarde dinara, koji je gotovo 13 puta veći od prošlogodišnjeg, objavila je Agencija za privredne registre (APR).

  Uspešno poslovanje je pratio rast broja zaposlenih sa 185 na 442 radnika.

  Visoka profitabilnost Zidjina generisana je obavljanjem primarne delatnosti, obzirom da je društvo tokom 2021. godine započelo proizvodnju i prodaju koncentrata bakra, nakon ispitivanja terena, što mu je omogućilo da realizuje poslovne prihode u višestruko većem iznosu od 37 puta, koji su dostigli oko 55 milijardi dinara.

  Drugoplasirano društvo, prema neto dobitku, MK grupa sa neto dobitkom u iznosu od oko 26 milijardi dinara, koji je gotovo 10 puta uvećan. To preduzeće je 2020. godine zauzimalo na toj tabeli 22 mesto.

  MK grupa je registrovana za obavljanje delatnosti holding kompanije, odnosno da pretežno upravlja zavisnim pravnim licima (36), pa je rast neto dobitka posledica intenzivnijih finansijskih i ostalih aktivnosti.

  MK grupa zapošljava 61 radnika što je devet manje nego prethodne godine.

  Kompanija Zidjin koper Bor napredovala je listi najprofitabilnijih društava za jednu poziciju i zauzela treće mesto, sa realizovanim neto dobitkom u iznosu od oko 23,7 milijardi dinara ili 2,8 puta većim na godišnjem nivou.

  Povećana rudarska proizvodnja te kompanije, uz rast cena bakra i plemenitih metala na svetskom tržištu uticali su na intenzivan rast poslovnih prihoda za 71,9 odsto, koji su realizovani u visini od oko 121 milijardu dinara, te je četvrta na toj listi. Broj zaposlenih je povećan za 252 radnika, tako da je tokom 2021. godine bilo angažovano 5.724 zaposlenih.

  Povećanje tražnje za čelikom tokom 2021. godine, uz istovremeni rast cena tog proizvoda, uticali su da društvo Hbis grupa Srbija poveća obim proizvodnje i više nego duplira poslovne prihode, ostvarivši ih u visini od oko 130 milijardi dinara i zauzme treće mesto.

  Hbis je od petoplasiranog gubitaša prethodne godine prešao u sferu profitabilnog poslovanja sa neto dobitkom od oko 23 milijarde dinara i zauzeo četvrto mesto, a zapošljava 4.858 radnika.

  Naftna industrija Srbije (NIS) je, usled oporavka cena nafte na svetskim berzama i ponovnog oživljavanja privrede, realizovala poslovne prihode, veće za 67 nego prethodne godine, u visini od oko 281 milijardu dinara i zauzela drugo mesto. To je uslovilo povratak te naftne kompanije na listu najprofitabilnijih društava u 2021. godini i to na peto mesto, sa neto dobitkom od oko 23 milijarde dinra.

  Kompanija Deleze Srbija je peta prema poslovnim prihodima od oko 118 milijardi dinara koji su porasli za 6,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Iako po osnovu poslovnih aktivnosti beleži blagi rast dobitka od oko 6,8 milijardi dinara to povećanje je kompenzovano gubitkom u finansijskoj sferi poslovanja (208 miliona dinara), te je ovaj maloprodajni lanac ostvario neto dobitak za 24,4 odsto manji od prošlogodišnjeg, u iznosu od 2,9 milijardi dinara i zauzeo 31. mesto.

  Medju privrednim društvima sa najvećim poslovnim prihodima koji iznose oko 116 milijardi dinara je i javno preduzeće Srbijagas. Ti prihodi su za trećinu veći nego prethodne godine, a neto dobitak Srbijagasa povećan je 26 odsto i iznosi oko 3,7 milijardi dinara.

  Najveće privredno društvo u Srbiji Elektroprivreda Srbije (EPS), vodeće je prema poslovnim prihodima, ali je prvo prema iznosu neto gubitka, kao i ukupnog gubitka. U 2021. godini EPS je ostvario poslovne prihode od oko 319 milijardi dinara koji su veći za 12,6 odsto u poredjenju sa prethodnom godinom i čine 2,2 odsto prihoda cele privrede.

  Istovremeno, usled poremećaja na svetskom tržištu energenata, kao i u proizvodnji električne energije u četvrtom kvartalu, poslovni rashodi su rasli znatno brže (26,5 odsto), što je uticalo da, posle dobitka prethodne godine, iskaže poslovni gubitak od oko 10,9 milijardi dinara.

  APR: Kako je poslovala privreda

  Od 19 javnih preduzeća, koja su zapošljavala 65.621 radnika, pozitivno je poslovalo 12 preduzeća, od kojih su njih četiri medju 100 najprofitabilnijih privrednih društava, a sa neto gubitkom je poslovalo sedam javnih preduzeća, pri čemu je pet na listi najvećih gubitaša, navodi APR.

  Najveći neto dobitak medju javnim preduzećim uz Srbijagas imali su Pošta Srbije, Beogradske elektrane, PEU Resavica, a neto gubitak u najvećem iznosu pored EPS-a imaju Putevi Srbije, Gradsko saobraćajno preduzeće, EPS Javno preduzeće TE Kosovo sa PO Obilić i Elektromereža Priština.

  Dobit privrede u Srbiji u 2021. godini uvećana je 44,7 odsto u poredjenju sa prethodnom godinom i iznosila je 926,7 milijardi dinara, dok je neto gubitak smanjen 3,6 odsto, na oko 276,1 milijardu dinara, saopštila je Agencija za privredne registre (APR).

  „Poslovanje privrednih društava, tokom 2021. godine, odvijalo se u povoljnom privrednom ambijentu, što se uz preduzete mere ekonomske politike, nakon recesionih kretanja izazvanih pandemijom korona virusa odrazilo na povećanje broja zaposlenih i rast profitabilnosti, kao i na jačanje finansijskih kapaciteta“, navodi se u saopštenju.

  U Srbiji je prošle godine poslovalo 106.219 privrednih društava koja su zapošljavala 1.261.765 radnika, pri čemu je broj zaposlenih za 34.312 bio veći nego prethodne godine.

  Ukupni prihodi su realizovani u iznosu od oko 14,77 milijardi dinara, a ukupni rashodi od oko 13,93 milijardi dinara i uvećani su za 20,4 odsto, odnosno 18,5 odsto na godišnjem nivou.

  U 2021. godini privredna društva beleže rast profitabilnosti, uz pozitivan neto rezultat od 686,6 milijardi dinara, koji je veći za 81,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a ostvaren je prevashodno zahvaljujući uspešnom obavljanju primarne delatnosti.

  Najveći ukupan dobitak ostvarila su privredna društva u sektorima: preradjivačka industrija (208 milijardi dinara), trgovina na veliko i malo (170,7 milijardi dinara), rudarstvo (79,7 milijardi dinara), gradjevinarstvo (58,4 milijarde dinara) i informisanje i komunikacije (54,6 milijardi dinara).

  Negativan neto rezultat su realizovali sektori snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija (6,4 milijarde dinara) i usluge smeštaja i ishrane (889 miliona dinara).

  APR: Elektronska registracija za sve PRIVREDNE SUBJEKTE

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE