Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Automobili, tesla (Unsplash)

  Lista TOP 10 najprodavanijih automobila u Evropi za 2022.

  Broj registracija novih automobila u Evropi povećan je drugi mesec zaredom u septembru, pri čemu Tesla Model Y vodi u porastu tržišnog udela za električna vozila na baterije.

  Registracije na 27 evropskih tržišta iznosile su 1.038.481 automobila, što je povećanje obima od 7,5 odsto, prema Jato Dynamics-u, u poređenju sa 965.595 komada u septembru 2021. Evropa je u trećem kvartalu ove godine registrovala 2,65 miliona automobila, a to je značajan pad u poređenju sa istim periodom 2020. godine, kada je registrovano 2,44 miliona vozila.

  Za period od početka godine do septembra, broj novih registracija iznosio je 8.182.818 jedinica, što je 3,6 odsto manje u odnosu na januar-septembar 2020. i 32 odsto manje nego u prvih devet meseci 2019.

  „Tržište je gubilo milion novih registrovanih vozila po kvartalu u poslednje tri godine“, rekao je Felipe Munjoz, globalni analitičar u kompaniji Jato i dodao: „Iako je katastrofa u smislu obima u odnosu na proizvodni kapacitet, većina OEM-a se sada pravilno prilagodila ovoj novoj realnosti“.

  Električni autmobili tesla

  Automobili (Pixabay)

  Pad se i dalje pripisuje globalnoj nestašici poluprovodnika i ratu u Ukrajini, kao i blokadama u Kini izazvanim Covid-19 i čestim toplotnim talasima.

  Rast akumulatora-električnih vozila (BEV) ostao je pozitivan. Sa 160.869 prodatih jedinica u septembru, obim je povećan za 15 odsto, što predstavlja drugi najveći mesečni tržišni udeo do sada sa 15,6 odsto svih registracija. U međuvremenu, registracije plug-in hibrida su porasle za 7 odsto na godišnjem nivou, sa 87.712 prodatih vozila.

  Tesla je imao dobre rezultate prošlog meseca, nastavljajući niz jakih završetaka na kraju svakog kvartala ove godine. Konkretno, Tesla Model Y je po prvi put postao najprodavaniji automobil u Evropi, sa 29.367 registracija i rastom od 227 odsto na godišnjem nivou.

  U septembru je model Y predstavljao oko tri na svakih 100 novih automobila u Evropi, nadmašujući čak i Volkswagen Golf u svojoj rodnoj Nemačkoj. Pežo 208, Dačija Sandero, Škoda Oktavija i Tojota Jaris zaokružili su prvih pet.

  Tesla model Y

  Performanse Tesla Model Y sigurno su nadoknadile pad modela 3 od 50 odsto u septembru. U Evropi je isporučeno ukupno 29.367 modela Y, što je skoro 10.000 više od Pežoa ​​208 na drugom mestu. Krosover sada nadmašuje svoju limuzinu, a nedavno je postao dostupan sa varijantom kraćeg dometa, RVD po nižoj ceni.

  Tesla automobil

  Tesla automobil (AP Photo/David Zalubowski, File)

  Pežo 208

  Pežo 208 je pao na drugo mesto u septembru sa prodajom od 19.601. Ipak, to je i dalje dobra vest za Pežo, jer ta cifra predstavlja rast od 41 odsto na godišnjem nivou. Popularnosti modela 208 bez sumnje doprinose opsežne revizije u skladu sa Pežoovim novim dizajnerskim jezikom. Svestranost i pristupačna cena automobila ostaju atraktivni, jer se nudi sa benzinskim, dizel i električnim pogonima.

  Dačija Sandero

  Prodaja pristupačne Dačije Sandero supermini opala je dva odsto na godišnjem nivou, ali je i dalje bio treći najpopularniji automobil u mesecu. Prošle godine je postao još privlačniji za kupovinu uvođenjem modela nove generacije, koji sadrži mnogo poboljšanu opremu kao što su LED farovi i infotainment sistem sa ekranom osetljivim na dodir. Prethodno je bio na vrhu ove liste, pa očekujte da će biti izazov do kraja godine.

  Škoda Oktavija

  Prodaja Škode Octavije porasla je za značajnih 196 odsto u odnosu na septembar prošle godine. Ove godine model slavi 25 godina od svog prvog lansiranja, a sa mnoštvom opcija za pogon i karoseriju, jedan je od najsvestranijih modela na ovoj listi.

  Škoda (Unsplash) tesla

   

  Tojota Jaris

  Jaris je bio siguran u prvih 10 ove godine, zadržavši svoju popularnost četiri generacije. To je i dalje Tojotin najuspešniji i najprodavaniji model u Evropi, a sportska varijanta GR performansi nastavlja da se drži kao jedan od najboljih „hot heč“ automobila ikada napravljenih.

  Volkswagen T-Roc

  Najprodavaniji julski automobil na kontinentu, Volkswagen T-Roc pada drugi mesec zaredom, ovoga puta zauzimajući šesto mesto. Postoji od 2017. godine, ali njegova stalna popularnost odražava njegovu raznovrsnu mešavinu benzinskih i dizel pogonskih agregata, kao i novije uvođenje vodećeg R modela orijentisanog na performanse. Možete čak dobiti i kabriolet verziju.

  Volkswagen Golf

  Sada već u svojoj osmoj generaciji, Volkswagen Golf nastavlja da bude jedan od najprodavanijih automobila u Evropi. Model je obezbedio sedmo mesto na septembarskoj listi prodaje, dokazujući da njegova popularnost i dalje traje. Njegova najnovija linija sadrži čiste ICE, blage hibridne i plug-in hibridne pogone, sa modelima performansi u rasponu od Golfa GTE do Golfa R sa pogonom na sva četiri točka.

  tesla

  Golf

  Reno Clio

  Clio je Renoov najprodavaniji automobil u septembru i na ovoj listi dolazi na osmo mesto. Supermini ima mnogo toga da ponudi, uključujući benzinske, dizel i priključne pogone, a njegova tehnologija postaje sve bolja sa svakom generacijom koja prolazi.

  Nisan Kaškai

  Još jedno tvrdoglavo predstavljanje za Nisan Kaškai dokazuje da model neće mirno napustiti top 10. Nedavno ažuriran, Kaškai je imao još jedan uspešan mesec, privlačeći rast od 68 odsto i nadmašivši prodaju kao što su Ford Puma i Hjundai Tuscon.

  Fijat 500

  Postoji li prepoznatljiviji mali automobil od Fijata 500? U prodaji je od 2007. godine i malo je verovatno da će uskoro biti odbačen. Nedavno je model dobio električnu varijantu sa veličinom baterije do 44kVh. Domet je određen na 320 kilometara, ali modeli sa blagim hibridom i benzinom ostaju u prodaji ako električni nije vaša šoljica čaja.

  Fijat 500 (Unsplash) tesla

  Fijat 500 (Unsplash)

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixels/Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE