Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Amerikanci ulažu milijarde u „ZGODNE“ pilule protiv korone

  Sjedinjene Američke Države će uložiti 3,2 milijarde dolara za unapređenje razvoja antivirusnih pilula za kovid-19 i za druge opasne viruse koji bi mogli da se pretvore u pandemije.

  Glavni američki stručnjak za infektivne bolesti doktor Entoni Fauči najavio je u obraćanju u Beloj kući ovu investiciju u okviru novog „antivirusnog programa za pandemije“.

  Program je usmeren ka razvoju lekova za simptome izazvane potencijano opasnim virusima kao što je koronavirus.

  Pilule za kovid-19 koje bi se koristile da se ublaže simptomi posle inficiranja su u razvoju i mogle bi da počnu da stižu do kraja godine, zavisno od završetka kliničkih proba.

  Sredstva će ubrzati te kliničke probe i pružiti dodatnu podršku za istraživanja u privatnom sektoru, razvoju i proizvodnji.

  Fauči je rekao da će se preko novog programa investirati u ubrzanje stvari koje su već u toku za kovid-19, ali takođe i za rad na inovativnim novim terapijama za druge viruse.

  „Malo lekova postoji za mnoge viruse koji imaju pandemijski potencijal“, rekao je Fauči, ali i dodao da vakcine ostaju ključne u američkom arsenalu protiv te bolesti.

  SAD su do sada odobrile jedan antivirusni lek, remdesivir, protiv kovida-19 i dozvolile hitnu upotrebu tri kombinacije antitela koje pomažu imunom sistemu u borbi protiv virusa.

  Međutim, svi lekovi moraju da se daju intravenozno u bolnicama ili klinikama i potražnja je bila mala zbog tih logističkih prepreka.

  Zdravstsveni zvaničnici, uključujući Faučija, traže jednostavnije lekove u vidu pilula koje bi pacijenti sami mogli da uzimaju. Neki proizvođači lekova testiraju takve lekove, ali prvi rezultati se očekuju tek za nekoliko meseci.

  Sada raspoloživi lekovi su pokazali da pomažu pacijentima da izbegnu hospitalizaciju ili da skrate njihovo vreme oporavka za nekoliko dana.

  Najpotrebnija bi bila zgodna pilula koja bi pomogla pacijentima sa ranim simptomima kovida-19 da ne razviju ozbiljnu bolest i da im ne bude potrebna hospitalizacija.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19. 

   

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE