Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Amerikanci stižu u Srbiju: Planiraju SOLARNE PANELE na 2.000 ha

  Američka kompanija UGT Renewables LLC planira da na deset lokacija površine 2.000 hektara postavi solarne panele koji bi proizvodili jedan gigabajt električne energije godišnje.

  To je tri odsto ukupne energije proizvedene u Srbiji, rečeno je na potpisivanju sporazuma.

  Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i finansijski direktor UGT Renewables LLC Piter Gudal potpisali su u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, sporazum o saradnji u proizvodnji čiste energije.

  Vučić je rekao da je to početak nove ere u proizvodnji čiste energije, „važan iskorak u budućnost, presudan za ekonomski razvoj i uspeh u okviru zelene agende“.

  Ukupna emisija ugljen dioksida u Srbiji 51 miliona tona godišnje

  „Proizvodnjom električne energije iz solarnih izvora koje će koristiti UGT Renewables LLC biće smanjena emisija ugljen dioksida za 1,9 miliona tona godišnje. Građani će imati kvalitetniji život udisaće čistiji vazduh„, kazao je Vučić.

  Dodao je da je ukupna emisija ugljen dioksida u Srbiji 51 miliona tona godišnje, tako da će američka investicija uticati da Srbija plaća manje „karbon takse“ koje će 2026. uvesti Evropska unija.

  Ocenio je i da će projekat pomoći da se bolje balansiraju bilansi električne energije, kako bi struja mogla da se prodaje kad je skuplja, a uvozi kada je jeftinija.

  Doprinos investicije američke kompanije biće po oceni Vučića i u privlačenju novih stranih investitora, a povoljno će uticati i na domaća javna preduzeća u oblasti energetike, koja još, kako je istakao, nisu reformisana.

  Naveo je i da su Amerikanci ponudili način dugoročnog finansiranja, u trajanju od 20 godina, za 85 odsto vrednosti projekta, dodavši da su o tome počeli pregovori.

  Solarne panele postavljaće dve domaće građevinske firme

  Direktor UGT Renewables LLC Piter Gudal je rekao da će solarne panele postavljati dve domaće građevinske firme, tako da će ta investicija doprineti rastu zaposlenosti u Srbiji.

  On nije želeo da iznosi detalje o projektu, ali je rekao da će fokus biti na korišćenju braunfild zemljišta na kome će biti instalirani solarni paneli.

  Objasnio je da je to zemljište koje trenutno nema veliku ekonomsku vrednost, ali se može koristiti za nove projekte.

  Gudal je naveo da će se voditi računa i o uticaju projekta na životnu sredinu i lokalne zajednice.

  Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri kazao je da je UGT Renewables LLC inovativna američka kompanija koja će omogućiti da energetski sektor u Srbiji postane konkurentniji i dinamičniji.

  On je kazao i da je novim Zakonom o korišćen obnovljivih izvora energije Srbija usvojila standarde EU u toj oblasti, koji po njemu, bitno poboljšava uslove za ulaganje u proizvodnju zelene energije.

  Godfri je istakao da će to na kraju doneti niže cene električne energije potrošačima i čistiji vazduh svima u Srbiji.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE