Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Amazon se dogovorio sa EU i izbegao ogromnu kaznu

  Amazon je postigao dogovor s Evropskom unijom u tri istrage pošto je pristao da promeniti praksu koja je izazvala zabrinutost i na taj način se spasio ogromne novčane kazne.

  U prvom slučaju Amazon je optužen da se koristio svojom veličinom, snagom i podacima kojima raspolaže kako bi prednost pri prodaji dao sopstvenim proizvodima, što je nepoštena prednost u odnosu na konkurente koji se takođe koriste Amazonom.

  Evropska komisija otvorila je istragu u julu 2019, optužujući Amazon da se koristi podacima nezavisnih kupaca kako bi sopstvenu ponudu poboljšao čime direktno nanosi štetu konkurenciji.

  Amazon je pristao da promeniti praksu i neće se koristiti podacima prodavaca. „Komisija je prihvatila Amazonove obaveze“, najavila je evropska komesarka za konkurentnost Margrethe Vestager na konferenciji za novinare.

  U drugom slučaju Amazon je pristao da uspostavi drugu prodajnu kutiju zvanu „buybox“ za konkurentski proizvod ako se taj proizvod znatno razlikuje u ceni i roku isporuke od ponuđenog u prvoj kutiji.

  U trećem slučaju Komisija je otvorila istragu sumnjajući da Amazon pruža preferencijalni status prodavcima koji se koriste Amazonovim uslugama logistike i isporuke.

  Amazon se sada saglasio da prodavci u kategoriji Amazon’s Prime mogu odabrati sopstvenu logistiku i usluge isporuke koje se razlikuju od onih koje je on odabrao i odobrio.

  Pratiće se da li Amazon ispunjava preuzete obaveze

  „Iako se i dalje razilazimo u nekoliko zaključaka Evropske komisije, obavezujemo da konstruktivno nastavimo da uslužujemo kupce u Evropi“, rekao je predstavnik Amazona.

  Obaveze koje Amazon preuzme ostaju na snazi od pet do sedam godina. Pod nadzorom Komisije, nezavisno telo će pratiti primenu preuzetih obaveza“, rečeno je na konferenciji za novinare.

  Amazon se obvezao da uvede centralni sistem za žalbe za sve prodavce i prevoznike ako imaju pritužbe na nepoštovanje pojedinih propisa. Komisija bi mogla kazniti Amazon sa deset odsto ukupnog godišnjeg prihoda kompanije u slučaju kršenja propisa.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE