Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posao, rad

  Uzdrmala ih kriza: Frilenseri traže hitan sastanak sa Ministarstvom finansija

  Radnici na internetu (frilenseri) uputili su poziv za hitan sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija i Poreskom upravom na kome će zatražiti da se porez i doprinos na njihov dohodak ne obračunava od 2017. godine, već od 2021.

  To bi značilo ukidanje poreskih rešenja koja je Poreska uprava ovih dana počela da uručuje za 2017. godinu, a narednih meseci će verovatno nastaviti uručenja i za naredne četiri godine, zaključno sa 2022. godinom.

  Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar rekao je za Betu da je prelazni model oporezivanja koji je usvojen 2021. godine do usvajanja konačnog rešenja za status frilensera koji važi od 1. janura 2023. godine, povoljniji od onog koji je Poreska uprava htela da primeni pre njihovih protesta krajem 2020. godine i početkom 2021, ali da je sada ekonomska situacija teža i da bi frilenserima bilo neizvodljivo da istovremeno plaćaju zaostali dug i tekuće obaveze po novom modelu.

  „Kada smo sa Ministarstvom finansija pregovarali o prelaznom modelu oporezivanja od 2015. do 2023. godine tako što bi se dug otplaćivao u ratama na deset godina nismo imali u vidu ovakvu tešku ekonomsku situaciju i visoku inflaciju. Sad bi taj dug morali da plaćamo zajedno sa tekućim obavezama, što je neizvodljivo“, rekao je Pogačar.

  Protesti frilensera 2021. godine (Beta)

  Po prelaznom modelu frilenseri bi trebalo da plate oko 13,5 odsto poreza i doprinosa na sumu koja je iznad neoporezivih 530 evra mesečno i to za period od 2017. do 2022. godine. To bi značilo da bi radnik koji je zarađivao 1.000 evra mesečno morao da plati porez 130 evra.

  Po novom modelu oporezivanja frilenseri će moći da biraju jednu od varijanti, a ukupno poresko opterećenje će biti oko 25 odsto.

  Mnogi izgubili posao

  Poziv za hitan sastanak iniciran je činjenicom da je Poreska uprava za decembar ove godine pripremila 8.000 privremenih poreskih rešenja za fizička lica koja su ostvarivala prihod iz inostranstva u 2017. godini.

  Rok za žalbe je samo 15 dana, a naplata potraživanja počinje od februara. Rešenja za preostalih četiri godine bi usledila narednih meseci, a to znači da bi frilenseri dobili rate za prethodnih pet godina uz istovremeno plaćanje tekućih obaveza u 2023. godini.

  „Mnogi od naših kolega su u međuvremenu izgubili posao ili rade smanjenim obimom usled krize. Uz to, novi Zakon o porezu na dohodak građana koji tek treba da stupi na snagu 1. januara 2023. godine podrazumeva izdvajanja do skoro 30 odsto za većinu frilens zajednice. Kada se na to doda naplata unazad, ukupno poresko opterećenje iznosi i do 50 odsto budućih prihoda“, rekao je Pogačar.

  Izvor: Beta

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE