Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Aktivisti: Odnosom prema vijetnamskim radnicima Srbija URUŠAVA radničku klasu

  Aktivistkinja Zrenjaninskog socijalnog foruma Tara Rukeci rekla je da odnos Srbije prema vijetnamskim radnicima predstavlja urušavanje radničke klase, pa da ukoliko vlast kaže da je tamo sve u redu – to će stvoriti „novu normalnost“ i da onda građane ne treba da čudi što rade u takvim uslovima i što hitna pomoć ne dolazi kada je zovu.

  Ona je na konferenciji za medije poručila da, iako je priča o vijetnamskim radnicima poznata zahvaljujući medijima koji su o tome izveštavali, kamerama i fotoaparatima nisu mogli da se zabeleže problemi sa kojima su se susrele organizacije civilnog društva na terenu.

  Najveći problem, kako kaže, bila je jezička barijera, jer nisu mogli sa radnicima da se sporazumeju ni na engleskom jeziku kako bi im pomogli.

  Ona je uporedila smeštaj radnika u barakama sa logorskim sistemom. „Neistina je da mogu slobodno da se kreću, sada im je kretanje olakšano kada su im vraćeni pasoši, ali oni su nam rekli da uvek sa njima ide još jedna osoba gde god da idu“, naglasila je Rukeci.

  Kisić Tepavčević: U Linglongu nije bilo zlostavljanja radnika

  Prema rečima predsednika udruženja građana Društvena akcija Aleksandra Matkovića, pitanje prava vijetnamskih radnika je pitanje prava radničke klase, te ako se sada „ne izborimo“ za to pitanje dok je aktuelno, dopustićemo da se urušavaju prava radnika u čitavoj Srbiji.

  Ta prava će dodatno unazaditi novi Zakon o sezonskim radnicima, smatra Matković, dodajući da će on omogućiti da neko ko dolazi u Srbiju neće morati da poseduje radnu dozvolu, već će svako moći da „ušeta u Srbiju i da radi šta hoće i da poslodavac sa njim postupa kako hoće“, jer radnici neće moći da dokažu svoj radni odnos.

  Naučni saradnik sa Instituta za uporedno pravo u Beogradu Mario Reljanović kazao je da je država dozvolila „uvoz radnika“ koji rade u uslovima ispod zakonskog minimuma.

  „Srbija nije jedina u kojoj se to dešava, Balkan, a tu su i Srbija, Bosna i Hercegovina i Makedonija, postaje stecište jeftinih radnika“, kazao je Reljanović.

  Izvor: 021, FoNet

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE