Kisić Tepavčević: U Linglongu nije bilo zlostavljanja radnika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kisić Tepavčević: U Linglongu nije bilo zlostavljanja radnika

  Za sve radnike Linglonga koji u momentu inspekcijskog nadzora nisu imali odgovarajuća dokumenta podnete su odgovarajuće prijave i u ovom momentu sve nepravilnosti su rešene, izjavila je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

  Ona je, odgovarajući na novinarsko pitanje na konferenciji za medije posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES), rekla da je u toku izrada svih dokumenata za one radnike koji ih nisu posedovali u trenutku kontrole.

  Kada je reč o tvrdnjama o zlostavljanju radnika, rekla je da su inspekcije kontinuirano kontrolisale uslove rada i mere koje se odnose na bezbednost i zdravlje na radu, i da u tim oblastima nisu uočene nikakve nepravilnosti.

  Slučaj vijetnamskih radnika u fokus javnosti došao je nakon izveštaja organizacija Astra i A11, u kome se navodi se da su u razgovoru sa radnicima iz Vijetnama njihovi aktivisti saznali da ih je većina došla preko agencija za posredovanje, kojima su platili uslugu, kao i da niko od njih nije imao pasoš kod sebe.

  Prema rečima aktivista koji su razgovarali sa radnicima, vijetnamski državljani rade u smenama od devet sati, 26 dana u mesecu, a ukoliko iz bilo kog razloga ovo ne ispune, nisu isplaćeni za ceo taj mesec. Od plate im poslodavac, kako se navodi, odbija troškove za čizme, rukavice, radno odelo i opremu za rad.

  Organizacije Astra i A11 su u izveštaju ukazale da je više od 400 radnika iz Vijetnama smešteno u improvizovanom naselju u blizini gradilišta Linglonga. Aktivisti koji su obišli barake u kojima su smešteni strani radnici, naveli su da oni borave u neodgovarajućim i lošim uslovima, u hladnim prostorijama, bez tople vode.

  Radnici su potom premešteni u drugi smeštaj, a zaštitnik građana je saopštio da ne može da tvrdi da je u njihovom slučaju bilo trgovine ljudima kako su to sugerisale nevladine organizacije.

  Izvor: Euronews, FoNet

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE