agROBOfood: Velika šansa za inovacije u POLJOPRIVREDI, konkurs za 2,65 miliona EUR

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  agROBOfood: Velika šansa za inovacije u POLJOPRIVREDI, konkurs za 2,65 miliona EUR

  Institut BioSens u saradnji sa 38 partnera iz Evrope kroz projekat agROBOfood podstiče građenje snažnog evropskog ekosistema koji će omogućiti efektnu primenu robotskih tehnologija u poljoprivredno- prehrambenom sektoru.

  Projekat agROBOfood (finansiran kroz program Evropske Unije Horizont 2020) povezuje svet robotike, poljoprivrede, istraživanja, nauke, razvoja i poslovanja. U okviru projekta, realizovaće se sedam inicijalnih inovativnih eksperimenata sa različitim fokusom. Na primer, razvoj robotske ruke za sakupljanje uzoraka zemljišta, unapređenje sistema za automatsko branje povrća u staklenim baštama, uvođenje robota za rad na niskim temperaturama i slično. Eksperimente će nadgledati mreža Digitalnih Inovacionih Habova uspostavljenih u 7 regionalnih centara (za naš region to je Institut BioSens) koji će eksperimentima pomoći da dostignu tehničku i tržišnu zrelost.

  Prvi otvoren poziv nudi ukupno 2,65 milona evra (od 300.000 do 500.000 po konzorcijumu) i usmeren je ka malim i srednjim preduzećima iz cele Evrope kojima su neophodna sredstva, kao i tehnička podrška kako bi razvili svoja inovativna rešenja u oblasti robotike, primenjiva u  poljoprivredno- prehrambenom sektoru.

  Ovaj poziv namenjen je preduzećima koji ispunjavaju sledeće uslove:

  • Rešavaju realan problem u poljoprivrednom sektoru
  • Imaju oformljen konzorcijum koji se sastoji od 2 do 5 članova (malih i srednjih preduzeća)
  • Svi članovi konzorcijuma su aktivna registrovana preduzeća
  • Konzorcijum se sastoji od bar jednog krajnjeg korisnika (npr. poljoprivredno gazdinstvo) i najmanje jednog preduzeća koje razvija tehnološka rešenja (npr. preduzeće koje razvija robotska rešenja za poljoprivredni sektor)
  • Konzorcijum je uspostavio kontakt sa regionalnim Digitalnim Inovacionim Habom (za naš region to je Institut BioSens – kontakt osoba je Staša Stojkov Rošić.)
  • Inovativno rešenje je bazirano na robotskim tehnologijama

  Prvi otvoren poziv traje do 31. maja, 2020. godine, a početak implementacije za izabrane projekte je septembar 2020. godine. Detaljnije o samom projektu i procesu prijave, možete pronaći na zvaničnom sajtu,  a dodatna pitanja pošaljite na mejl stasa.stojkov@biosense.rs.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE