Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Advokati i dalje ne rade, suđenja nema: „Niko nas nije zvao na pregovore“

  Članovi Advokatske komore Beograda nastaviće obustavu rada započetu 24. decembra, a na današnjoj sednici UO razmotriće šta se može preduzeti kako bi se prevazišao problem koji je nastao zbog sporova u vezi sa troškovima obrade kredita.

  Povodom informacije da su advokati i Udruženja banaka „seli su za sto“ kako bi pregovarali o sporovima koji su vođeni pre ovogodišnje odluke Vrhovnog kasacionog suda, a u vezi sa troškovima obrade kredita, predsednik AKB za BIZLife portal kaže da Advokatska komora Beograda nije uključena u njih.

  „O tome Advokatska komora Beograda nema nikakva saznanja, niko nas nije obavestio da su u toku pregovori, ili da treba da budu, kao i da li eventualno treba da samo svoje predstavnike kako bi se pregovaralo oko spornog pitanja“, rekao je za BIZLIfe portal predsednik AKB Momčilo Bulatović.

  On dodaje da će obustava rada, koja je počela prošlog petka biti nastavljena do daljeg.

  Advokatska komore Beograda obustavila je rad od petka, 24. decembra kao vid protesta zbog Nacrta zakona o izmenama Zakona o parničnom postupku i stava Vrhovnog kasacionog suda koji se odnosi na troškove za obradu bankarskih kredita.

  Obustava rada znači da advokati ne postupaju u suđenjima i drugim postupcima i predmetima, a rade samo poslove, odnosno podneske koji su vezani za rokove, kako stranka ne bi pretpela štetu usled toga što, na primer, ističe rok žalbe u nekom postupku.

  A ko tačno pregovara?

  Kako su preneli mediji, predstavnici Advokatske komore Srbije i Udruženja banaka „seli su za sto“ kako bi pregovarali o sporovima koji su vođeni pre ovogodišnje odluke Vrhovnog kasacionog suda, a u vezi sa troškovima obrade kredita.

  Kako je za N1 rekla predsednica Advokatske komore Srbije Jasmina Milutinović, ima volje da se nađe rešenje, a razgovori će biti nastavljeni i nakon praznika.

  „Naći rešenje da se dođe do poravnanja“

  “Predmet razgovora da se nađe rešenje da uopšte nema tih sudskih predmeta. Jednostavno da dođe do nekog, na sudu bi se to zvalo poravnanje. Da vidimo kako to da rešimo – da sud ne bude opterećen tim masovnim sporovima, a da to bude u interesu i banaka, i klijenata, i advokata. Jer, ako se do tog rešenja ne dođe sporovi će se nastaviti neće oni iščeznuti nakon Nove godine ili uskoro. Pokušavamo da nađemo rešenje da se ti sporovi reše“, kaže Milutinović.

  Ona objašnjava da je AKS podnela više predloga i inicijativa nakon što se 16. septembra pojavila dopuna stava Vrhovnog kasacionog suda u vezi sa naplatom troškova obrade kredita.

  Predlog da se donese poseban zakon

  „Jedna od tih inicijativa je i predlog donošenja posebnog zakona kojim bi se rešili sporovi u toku a koji za predmet imaju troškove obrade kredita. Predlog je poslat Udruženju banaka, Ministarstvu finansija, Narodnoj banci, Vladi Republike Srbije i Ministarstu pravde“, kaže Milutinović.

  Razgovori Advokatske komore Srbije i Udruženja banaka biće nastavljeni 10. januara.

  Udruženje banaka:Nije reč o početku pregovora, ali smo spremni za razmenu mišljenja

  Udruženje banaka Srbije saopštilo je da je na zahtev Advokatske komore Srbije, primilo njihovu delegaciju koja je predstavila svoje predloge za rešavanje velikog broja sporova za poništavanje odredbe o naknadama za bankarske usluge u ugovorima o kreditu.

  “Bankarski sektor je i ovaj put pokazao spremnost na razmenu mišljenja, koliko god da su ta mišljenja međusobno udaljena, u cilju rešavanja problema na koji UBS ukazuje poslednjih godina. Zbog raznih medijskih napisa i interpretacija ističemo da se nije radilo o započinjanju bilo kakvih pregovora. Podsećamo da su, nakon dopune stava Vrhovnog kasacionog suda, sve banke pozvale građane da se odreknu podnetih tužbenih zahteva do 31. decembra ove godine, kao i da će se u tim slučajevima banke odreći prava na naplatu svojih troškova”, precizira se u saopštenju.

  Ističu da su banke spremne da razmotre i zahteve koji stignu i nakon tog datuma, a sve u cilju rešavanja problema sa kojim se sistem suočava.

  Predsednik AKB o obustavi rada za BIZLife: „Ne možete da zaobiđete 10.000 advokata“

  Izvor: BIZLife/N1

  Foto: Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE