Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Adekvatno informisanje o ishrani i fizičkoj aktivnosti rešenje za bolje zdravlje nacije

  Edukacija stanovništva o ishrani je ključna za usvajanje dobrih navika i poboljšanje zdravlja nacije, zaključak je treće faze istraživanja u okviru projekta „Načini pravi izbor za dugoročno zdravlje“.

  Nakon edukacije realizovane paralelno sa testiranjem učesnika u projektu, uočeno je da je veći broj dece (povećanje od 19,5 odsto) i odraslih (za 17,4 odsto) počelo češće da bira hranu koja nije masna. Redovno unosi 3 i više porcija povrća 14,9 odsto više dečaka i devojčica i njih za 16,4 odsto više čita deklaracije na namirnicama. Redovno trenira barem tri puta nedeljno za 8,7 odsto više dece u odnosu na inicijalne rezultate istraživanja, za 7,9 odsto je porastao broj dece koji se redovno rekreira do 5 puta nedeljno. Kod odraslih je uočen porast broja osoba koje se stalno ili često rekreiraju za 19,5 odsto i njih 29,7 odsto više proverava puls tokom aktivnosi, što je jako važno za bezbedno bavljenje fizičkom aktivnošću.

  Činjenica da se svi parametri nisu srazmerno poboljšali jasno ukazuje na potrebu kontinuirane edukacije stanovništva.

  Nakon inicijalnog testiranja o zdravim navikama, svim učesnicima, kojih je ukupno bilo 3.822, smo održali edukaciju u trajanju od 45 minuta u skladu sa preporukama. Rezultati testiranja ponovljenog nakon 6 do 8 nedelja su potvrdili neophodnost uvođenja sistema informisanja stanovništva, dece i odraslih, o pravilnim životnim navikama. U ovom trenutku ne postoji izvor proverenih i naučno utemeljenih informacija za edukaciju o zdravim načina ponašanja, što će se izlaskom Vodiča za zdrave životne navike, po prvi put u Srbiji promeniti.“ – izjavio je prof. dr Sergej Ostojić, lider projekta „Načini pravi izbor za dugoročno zdravlje“, ističući da je neophodno u ovaj proces informisanja javnosti uključiti kako škole, tako i domove zdravlja, kompanije i stručnu javnost.

  U poslednjoj fazi projekta Načini pravi izbor za dugoročno zdravlje biće predstavljen „Vodič zdravih navika: ishrana i fizička aktivnost“, koji po svom sadržaju i strukturi predstavlja razumljiv, kredibilan, dostupan i lako praktično primenjiv set preporuka namenjen unapređenju i očuvanju zdravlja, kao i prevenciji hroničnih bolesti u Srbiji.

  Deo aktivnosti na ovom projektu podržane su od strane Republičkog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva omladine i sporta, pokrajinskog Sekretarijata za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost i kompanije Coca-Cola Srbija.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE