Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Skupljači perja“ večeras u Kanu ponovo posle pola veka

  Na 70. Međunarodnom filmskom festivalu u Kanu u Sali „Bunjuel“ večeras (21:30) će biti prikazan film „Skupljači perja“ jugoslovenskog reditelja Aleksandra Saše Petrovića, nagrađenog Gran prijem na tom festivalu pre tačno pola veka.

  Film će biti prikazan u okviru programa „Kanski klasici“ (Cannes Classic) a za potrebe prikаzivаnjа u Kanu, Jugoslovenskа kinotekа izrаdilа novu kopiju filmа.

  „Skupljači perja“ su film o životu Roma u Vojvodini, a tema su ljubav, međunacionalni i društveni odnosi. Glavne uloge tumače Bekim Fehmiu, Olivera Vučo i Velimir Bata Živojinović. „Skupljači perja“ su jedan od najznačajnijih filmova „Crnog talasa“ i jugoslovenske kinematografije uopšte.

  Nominovan za Oskara za najbolji film na stranom jeziku, to je jedan od samo šest filmova iz Jugoslavije kojima je to uspelo. Ostali su takođe Petrovićev „Tri“, kao „Cesta duga godinu dana“ Đuzepa de Santisa, „Deveti krug“ Franca Štiglica, „Bitka na Neretvi“ Veljka Bulajića i „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice.

  Aleksandar Saša Petrović (14. januar 1929, Pariz – 20. avgust 1994, Pariz) bio je jugoslovenski reditelj, od 1962. profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, pisac i filmski teoretičar. Studije režije je započeo 1947. godine u Pragu, a diplomirao 1955. godine istoriju umetnosti na Beogradskom univerzitetu. Bio je jedan od začetnika „Jugoslovenskog novog talasa“, snimio 16 dugometražnih igranih filmova i bio autor nekoliko knjiga o filmu.

  Uspomena na Petrovića čuva se u Banji Koviljači, zavičaju njegovih roditelja, gde je proveo detinjstvo i mladost. Jedna ulica u tom mestu je nazvana po njemu, a od 2006. godine u Banji Koviljači je Legat „Aleksandar Saša Petrović“, u kojem se čuvaju nominacija za Oskara i nagrade koje dobio, a od 2004. godine se u spomen na njega održava Revija dokumentarnog i etno filma.

  Ove godine je na Kanskom festivalu prikazano nekoliko filmova iz Srbije, među kojima pet kratkih, u okviru programa „ACID TRIP“, i dva dugometražna filma. 70. Kanski festival zatvara se 28. maja dodelom nagrada. Za Zlatnu palmu ove godine nadmeće se 19 filmova.

  Izvor: BIZLife/Beta

  Foto: Youtube/Printscreen

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE