Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    KAD DRŽAVA BRINE: Otpis dugova za 1,6 miliona ljudi

    Južna Koreja otpisaće dugove čak 1,6 miliona građana u nastojanju da ublaži finansijski teret građanima s niskim primanjima, preneli su mediji.

    Mogućnost otpisa biće ponuđena građanima koji imaju teškoće s otplatom duga u iznosima manjim od 9.000 američkih dolara, objavio je BBC.

    Oni će vladi od februara iduće godine moći da podnesu zahteve za otpis dugova. Kako bi stekli pravo učestvovanja u programu, moraju dokazati da su njihova mesečna primanja niža od 910 dolara, kao i da imaju problema s otplatom dugova duže od deset godina.

    Povereništvo za finansijske usluge koje će upravljati tom šemom poručilo je da je mera doneta kako bi se pomoglo građanima da okrenu novu stranicu u životu.

    Dugovi će biti otpisani delom sredstvima pribavljenim od drugih banaka, a delom novcem iz „Nacionalnog fonda sreće“, državnog fonda osnovanog 2013. godine kako bi se pomoglo najsiromašnijim Korejancima u rešavanju dugova.

    Njegovo je osnivanje bilo ključno obećanje iz predizborne kampanje bivšeg predsednika Park Geun-hjea, koji je najavio borbu protiv sve veće nejednakosti u zemlji.

    Jasper Kim, izvršni direktor azijsko-pacifičko globalne istraživačke grupe, ocenio je ovaj plan dobrim potezom. „To je jedinstveni oblik konfučijanskog kapitalizma, prema kome se država smatra patrijarhalnim zaštitnikom građana“, kazao je Kim.

    Dug domaćinstava ozbiljno je pitanje u Južnoj Koreji, napominje Kim, dodajući, ipak, kako se novim programom otpisa ne rešava direktno problem viših nivoa pojedinačnih dugova građana sa srednjim ili visokim dohotkom, koji možda čak i više zabrinjava političare.

    Izvor: N1

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Komentari

    • Svi

      Da, to je drzava kojs brine o gradjanima, a ne kao Srbija kojs ih prepušta propasti, bedi, gladi, i besu izvrsitelja.

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE