Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Brisel optužuje najveću svetsku pivaru

  Evropska unija optužila je AB InBev, najvećeg svetskog proizvođača piva, da nezakonitim metodama koči jeftiniji uvoz omiljenih brendova Leffe i Jupiler u Belgiju.

  Ti brendovi su najprodavanija piva u Belgiji i deo palete AB InBeva, za kog EU kaže da ima vrlo snažnu poziciju na belgijskom tržištu piva.

  „Naši preliminarni nalazi pokazuju da je AB InBev možda namerno sprečavao da uvezeno jeftinije pivo iz Francuske i Holandije dođe do potrošača u Belgiji“, rekla je komesarka EK za konkurencije Margret Vestager.

  Prema provedenoj istrazi, AB InBev je uneo izmene na limenkama piva Leffe i Jupiler u Holandiji i Francuskoj kako bi otežao njihovu prodaju u Belgiji.

  Tako je u Holandiji s limenki uklonio tekst napisan na francuskom jeziku, čime je njihova prodaja u frankofonim delovima Belgije postala protivzakonita. U Francuskoj je uklonio tekst na holandskom kako bi blokirao prodaju u delovima Belgije gde se govori holandski.

  Takođe je ograničio Holandskim supermarketima pristup ključnim promotivnim akcijama kako bi ih sprečio da u Belgiji nude jeftinije pivo.

  „Preliminari stav Komisije je da su takve prakse stvorile prepreke trgovini koje se protive slobodnom tržištu i podelile su zajedničko tržište EU duž nacionalnih granica“, kaže se u saopštenju EK.

  Globalna grupa Ab InBev sa sedištem u Belgiji, prošle godine je dovršila 103 milijarde dolara vredno mega-spajanje s konkurentom SAB Millerom.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE