Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  7 načina da pomognete školarcima da razviju odgovoran odnos prema novcu

  Novac ne bi trebalo da bude tabu tema u porodici.

  Kupovina svezaka, rančeva i novih patika pred povratak u školske klupe donosi mnogo uzbuđenja, ali i finansijskih izazova za porodice školaraca.

  Zato je početak školske godine idealna prilika da sa decom porazgovarate i obnovite važne lekcije iz finansijske pismenosti koje će im biti potrebne kroz ceo život, ukazuju iz Erste banke. 

  Stručnjaci preporučuju da se o njemu otvoreno razgovara kroz svakodnevne situacije kako bi vaši mališani izrasli u osobe koje „umeju s parama“.

  Evo sedam saveta kako da pomognete detetu da razvije odgovoran odnos prema novcu:

  Pošaljite ih u kupovinu

  Za početak, samostalna kupovina užine je odlična prilika da se vaše dete upozna sa novčanicama koje se koriste, bolje razume vrednost novca i pojam kućnog budžeta. Kasnije može da obavlja manje kupovine namirnica za porodicu. Tako će razvijati svest o tome da je novac kojim raspolažemo ograničen i da moramo da vodimo računa o tome kako ga raspoređujemo da bismo podmirili sve potrebe.

  Džeparac znači samostalnost

  Kada ima novac kojim može da raspolaže po sopstvenom nahođenju, dete uči da donosi odluke o trošenju, razvija odgovornost prema novcu i uviđa njegovu vrednost. Iznos odredite prema mogućnostima, ali je važno da bude redovan, jer dete tako uči da planira lični budžet. Džeparac ne bi trebalo da troši na osnovne potrebe, kao što su redovni obroci ili odeća, osim ako poželi da kupi nešto posebno skupo. U tom slučaju deo troškova bi trebalo samo da snosi, jer se na taj način uči odgovornosti.

  Pomozite im da steknu naviku štednje

  Štednja je uvek dobra odluka jer nam omogućava izvesniju budućnost. Važno je da u porodici negujete kulturu štednje i da je ne posmatrate kao odricanje, već kao korisnu naviku koja omogućava ispunjenje većih ili manjih budućih ciljeva. Podstaknite dete da samo postavi svoj štedni cilj, čuvajući novac za igračku koju želi tako što će skupljati deo džeparca ili novčane poklone od rodbine. Isto tako, objasnite da ne treba štedeti samo radi posedovanja novca, a odricati se zadovoljstava, jer novac nije sam sebi svrha.

  I kroz igrice se uči

  Deca uz ekrane mogu da nauče korisne stvari ukoliko ih pravilno koriste. Erste Banka, u saradnji sa psiholozima i pedagozima, kreirala je igricu za mobilne platforme Čuvari Zmajevog blaga namenjenu osnovcima nižih razreda kako bi na zabavan i prijemčiv način izgradili odgovoran odnos prema novcu i potrošnji. Savlađujući izazove s kojima se kroz ovu igru susreću i trošeći virtuelni novac koji dobiju od zmaja, deca usvajaju važne finansijske pojmove i veštine kao što su štednja, upravljanje ličnim finansijama, kamata, budžet, odnos cene i vrednosti i mnoge druge.

  Dajte im dobar primer

  Ukoliko se i sami ponašate finansijski odgovorno, deca će lakše usvojiti dobre navike. Kupovina školskog pribora i nove odeće je dobra prilika da pokažete da to nije impulsivan postupak, već rezultat racionalne odluke. Unapred napravite plan šta tražite, koje prodavnice obilazite i koliko ćete novca maksimalno potrošiti za neku stvar.

  U korak sa finansijskim inovacijama

  Kako biste dete upoznali sa finansijskim i digitalnim inovacijama, objasnite im kako funkcioniše plaćanje karticama i kako se kupuje putem interneta. Za početak je važno da znaju da je u osnovi modernih načina kupovine realan novac kojim treba odgovorno da postupaju. Možete poručiti knjigu ili igračku online, pokazati kako se plaćanje robe uz pomoć kartice vrši elektronskim putem. To će biti prilika i da im ukažete na potencijalne rizike, pre svega moguću zloupotrebu ličnih podataka ili brojeva s kartice.

  Pomozite im da osete slast zarađenog novca

  Ne bi trebalo da plaćate detetu za obavljanje redovnih kućnih obaveza, ali dozvolite mu da zaradi na nekim vanrednim poslovima, na primer pomaganjem u pranju automobila. Podstaknite preduzetnički duh tako što ćete mu pomoći da osmisli posao koji odgovara njegovom uzrastu i koji će mu omogućiti da oseti slast i trud uložen u zarađivanje. Može da prodaje ispred zgrade svoje stare igračke ili nešto što samo napravi, a može i da ih uz vašu pomoć oglasi za prodaju preko interneta. Ukoliko želite više saveta kako da s detetom razgovarate o novcu i kako da unapredite sopstvenu finansijsku pismenost, posetite edukativnu platformu ErsteZnali.rs.

  6 važnih lekcija o novcu kojima možete da naučite svoje dete

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE