Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Konferencija o osnovnim naukama i održivom razvoju

  Kako osnovne nauke podstiču održivi razvoj?

  Svetska konferencija o osnovnim naukama i održivom razvoju, koja se održava u Beogradu od 19. do 22.septembra, otvoriće prostor da se kroz 68 izlaganja predstave napredna osnovna istraživanja u matematici, fizici, hemiji i biologiji, veze osnovnih nauka sa drugim naukama, inovacijama i inženjerstvom, i sa energetskim tehnologijama, delovanjem na klimu i zaštitom okoline, kao i doprinosi osnovnih nauka medicini, zdravlju, osiguranju vode i hrane i naprednom obrazovanju.

  U ime domaćina, pozdravnu reč na otvaranju skupa imaće Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauke i umetnosti, nakon čega se se prisutnima obratiti Marijana Dukić Mijatović, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije. Izlaganja će imati i Ezra Klark, iz Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko), Mišel Spiro, predsednik Upravljačkog odbora Međunarodne godine osnovnih nauka za održivi razvoj, i Gari Džejkobs, predsednik Svetske akademije umetnosti i nauke.

  Prisutni će imati prilike da čuju i izlaganje povodom 50. godišnjice prvog izveštaja Rimskom klubu, „Granice rasta“, mišljenja o jačanju osnovnih nauka kao uslovu za održivi razvoj društva i ulogama istraživanja i tehnološkog razvoja u energetskoj tranziciji, kao i predlog Novog Projekta TESLA, fokusiranog na istraživanja, razvoj i obrazovanje za 4. industrijsku revoluciju.

  Tokom četiri dana trajanja Konferencije biće razgovora i o načinima transformacije nauke da bi se podržao razvoj koji osigurava sigurnu budućnost života na zemlji, planiranju istraživačke infrastrukture za 21. vek, doprinosima osnovnih nauka razumevanju procesa starenja i promovisanju zdravog starenja, istraživanju ostrva stabilnosti u periodnom sistemu hemijskih elemenata, i naučnom istraživanju kao promoteru interkulturalnog dijaloga i mira.

  Istovremeno, govoriće se i o tome kako odgovorno sprovoditi naučno istraživanje, o doprinosu osnovnih nauka analizi arheološke građe, unapređenju mentalnog zdravlja kroz osnovnu nauku, bezbednosti vode i njenoj povezanosti sa održivim razvojem, razvoju prvog globalnog biološkog leka u akademskom okruženju od otkrića do marketinga, i ulozi akademske zajednice u promovisanju održive bezbednosti hrane.

  Učesnici će otvoriti i pitanja da li je 100% obnovljivo društvo moguće, kako mudro iskoristiti nauku za promovisanje očuvanja biodiverziteta i ekološke civilizacije, na koji način tumačiti rezultate primene astronomske teorije klime, koju je formulisao Milutin Milanković, koja je uloga osnovne nauke u razjašnjenju funkcije netaknutih svetskih šuma, koje reguliše klimu, i kakav doprinos osnovne nauke se očekuje u obrazovanju za održivi razvoj.

  U okviru Konferencije biće održane tri sesije kroz koje će se predstaviti devet mladih žena koje su nagrađene u okviru Nacionalnog programa Za žene u nauci u Srbiji, kojeg su osnovali kompanija Loreal Balkan, Komisija Srbije za saradnju sa Uneskom i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE