Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mađarske zvaničnike BRINE previše „ružičast“ obrazovni sistem

  Mađarska Državna uprava za reviziju (NAO) izrazila je zabrinutost da postoji opasnost da obrazovni sistem zemlje postaje „previše ženstven“.

  Reč je o državnom telu koje je blisko mađarskom premijeru Viktoru Orbanu. U novoj studiji, vlasti su upozorile da bi obrazovanje u Mađarskoj moglo predstavljati demografske izazove i uticati na razvoj dečaka.

  „Fenomen nazvan ‘ružičasto obrazovanje’ ima brojne ekonomske i društvene posledice. Ako obrazovanje favorizuje ženske osobine kao što je emocionalna i društvena zrelost i zbog toga uzrokuje preveliku zastupljenost žena na univerzitetu, rodna ravnopravnost biće značajno oslabljena“, piše u studiji.

  Muškarcima se „guši“ potencijal

  Takođe se upozorava da muškarci, skloniji preuzimanju rizika i preduzetništvu, neće moći da razviju svoj potencijal. U izveštaju NAO navodi se da to može dovesti do „mentalnih problema i problema u ponašanju“ kada su njihova kreativnost i inovativnost „nužni za optimalan razvoj ekonomije“.

  Uprava za reviziju takođe kaže da bi „ružičasto obrazovanje“ moglo uzrokovati demografske probleme jer obrazovane žene ne bi mogle da pronađu slično obrazovane supružnike. Kažu da bi to moglo dovesti do pada plodnosti.

  Studiju je oštro osudio liberalni opozicioni poslanik Endre Tot, koji je na Fejsbuku rekao da je priča o muškim i ženskim kvalitetima „potpuna naučna besmislica“. „Vreme je da skinemo naočare iz prošlog veka“, napisao je Tot.

  Orbanova „revolucija“

  Mađarski premijer Orban promovisao je konzervativnu revoluciju otkako se vratio na vlast 2010. i obećao je da će podsticati natalitet. Kao deo te „revolucije“ zabranjivao je LGBT sadržaje za decu i ocrnjivao imigraciju.

  Viktor Orban (Beta/AP)

  Poverenik za ljudska prava Saveta Evrope primetio je 2019. nazadovanje prava žena i ravnopravnosti polova u Mađarskoj. Iako je Mađarska nedavno dobila predsednicu Katalin Novak, ministarka pravosuđa Judit Varga je jedina žena u vladi.

  Mađarska se nalazi na pretposlednjem mestu u EU po broju poslanica.

  Izvor: 021

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE