Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  praznik mimoze

  54. Praznik mimoze: 16 dana vrhunskih manifestacija u najsunčanijem gradu Jadrana

  Na konferenciji za novinare u Beogradu, u organizaciji  Turističke organizacije Herceg Novi, Opštine Herceg Novi i Javne ustanove kulture „Herceg Fest“, predstavljen je program 54. Praznika mimoze. Ovaj praznik je zaštitni znak Herceg Novog već više od pola veka i biće održan od 17. febuara do 4. marta 2023. godine.

  Praznik mimoze je jedan od najstarijih i najpopularnijih festivala u regionu. U slavu mimoze, mirisnog žutog cveta koji potiče iz Australije, a koji su u Herceg Novi doneli čuveni bokeljski pomorci sa svojih dalekih putovanja, biće organizovano niz manifestacija, ali i potpisan Protokol o saradnji između turističkih organizacija Herceg Novog i Beograda. Tokom 16 dana u najsunčanijem gradu Jadrana biće priređena vrhunska zabava, muzički, gastro, kulturni, dečiji i sportski programi, koncerti, kao i jedan novitet – saradnja sa EXIT festivalom i veliki muzički događaj Winter Flower, koji će predvoditi svetski poznati DJ i producent Claptone i najtraženije muzičko ime Balkana, Konstrakta sa grupom Zemlja gruva.

  „Gosti iz Srbije su tradicionalno među najbrojnijima na Prazniku mimoze. Između njih, našeg festivala i uopšte Herceg Novog postoji zaista jedna posebna veza, bliskost i prijateljstvo koji traju i rastu godinama. Zato su Beograd i Novi Sad važni partneri Praznika mimoze, kako u promociji, tako i kroz program samog festivala na kojem ćemo imati dane posvećene ovim gradovima. Imajući u vidu da se program otvaranja Praznika mimoze poklapa sa državnim praznicima u Srbiji, siguran sam da će veliki broj građana Srbije i ovog februara biti naši gosti. Pozivamo vas da dođete među prijatelje, da zajedno uživamo u najvećoj zimskoj fešti na Jadranu“, poručio je Stevan Katić, gradonačelnik Herceg Novog.

  “Praznik mimoze je festival po kome je Herceg Novi prepoznat ne samo u regionu, već i u Evropi, pa i u svetu. Izuzetno me raduje što ćemo za vreme naše najveće svečanosti potpisati dugoročni sporazum o saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda. Cilj ovog sporazuma je unapređenje odnosa dva grada  u oblasti turizma, kao i isticanje ekonomskog, kulturnog i društvenog značaja turizma. Mi već dugo sarađujemo sa našim dragim prijateljima iz Beograda, ali ovim sporazumom ćemo ozvaničiti naše partnerstvo sa ciljem da jedni drugima pomognemo u razmeni iskustava i podršci naših inicijativa i projekata”, izjavila je Milja Vitorović, direktorka TO Herceg Novi.

  “Praznik mimoze ponudiće i bogat kulturni program. Prvi put u Herceg Novom gostovaće jedna od najpoznatijih književnica regiona, Vedrana Rudan. U Ćakulama sa Vedranom moći će da uživa svako ko želi da čuje drugačije, provokativne i duhovite odgovore na probleme današnjice. Radujemo se što će Beogradsko dramsko pozorište i produkcijska kuća Imressario predstaviti hit komediju Eling”, istakla je Tanja Ateljević, direktorka JUK Herceg Fest.

  „Srećni smo što baš na Praznik mimoze u Crnu Goru dovodimo autentična muzička imena kao što su Claptone i Konstrakta. Claptone je jedan od vodećih i najintrigantnijih muzičara svetske elektronske scene, dok je Konstrakta najtraženije regionalno ime, a svojim talentom i harizmom je i te tako prevazišla granice regiona. Posebno nam je drago što ćemo zajedno slaviti mimozu, cvet koji spaja zimu i proleće, donosi preko potreban optimizam i podseća nas da je neophodno da prirodu štitimo i da joj se uvek vraćamo, jer se u njoj kriju najveća čuda“, istakao je osnivač i direktor EXIT festivala Dušan Kovačević.

  PROGRAM 54. PRAZNIKA MIMOZE

  Zvanično otvaranje 54. Praznika mimoze zakazano je za 17. februar, kada će u Igalu nastupiti Marija Šerifović. Pre njenog koncerta, Novljane i goste će defileom i nastupom pozdraviti i zabaviti Gradska muzika Herceg Novi, Mesna muzika Đenovići, mažoretkinje i plesni centar „Diano“.

  U subotu 18. februara biće održana Fešta od mimoze, ribe i vina – događaj koji već decenijama pleni pažnju na hiljade gostiju i predstavlja jedan od najposjećenijih Mimozinih programa. Nakon tradicionalnog defilea rivijerom, u Baošićima će nastupiti Ivana Negativ i Đorđe David, a potom se program nastavlja u Đenovićima koncertom grupe Galija. Istog dana, u večernjim časovima, u Institutu „Dr Simo Milošević“ biće održan prvi Veliki maskenbal, na kojem će nastupiti Egzodusi, Adi Šoše i Nikola Rokvić. Drugi veliki maskebal biće održan 03. marta takođe u Institutu „Dr Simo Milošević“, a goste će zabavljati legendarna Neda Ukraden. Za kreativne maske, ulaz na oba maskenbala je besplatan, a spremne su i nagrade.

  Drugog Mimozinog vikenda, odnosno 24. februara, u “Danima Novog Sada” biće upriličen Čalabrc fest i koncert Zvonka Bogdana, dok je 25. februara na programu „Winter Flower“ – rezultat saradnje Praznika mimoze i Exit festivala, zajednička posveta zimskom cvetu, mimozi. Na Trgu Nikole Đurkovića će 25. februara, pod maskom, nastupiti intrigantni i misteriozni DJ Claptone i fantastična Konstrakta sa grupom „Zemlja gruva“, a prethodiće im nastupi Katarine Bogićević Kejt i predstavnika crnogorske elektronske scene, P.S. i Bodzie.

  Program 54. Praznika mimoze biće protkan mnogobrojnim kulturnim dešavanjima –  književnim večerima sa izuzetnim imenima poput Ljubivoja Ršumovića i Vedrane Rudan,  za obožavatelje tvrđeg muzičkog zvuka tu je „Veče južnjačkog roka“ posvećeno bendu Lynyrd Skynyrd, a na programu su i pozorišne predstave za decu i odrasle, dok će se najmlađi najviše obradovati Dečijem maskenbalu i Cvetnoj povorci. Posebnu  pažnju i simpatije uvek izmame autentični  hercegnovski događaji – Trka karića, Picigin, Skalinada, turnir u briškuli i trešeti.

  Završna karnevalska povorka biće održana u subotu, 04. marta, u Igalu, nakon čega će uslediti tradicionalno Spaljivanje Krnevola, glavnog krivca za sve nedaće u Herceg Novom tokom protekle godine. Te večeri će 54. izdanje Praznika mimoze koncertom zaključiti regionalna muzička zvezda, Toni Cetinski.

  Zanimljivosti

  Mirisni žuti cvet, mimoza, potiče iz Australije, a u Herceg Novi su ga doneli čuveni bokeljski pomorci sa svojih dalekih putovanja. Zbog pogodne klime, mediteranskog vazduha i preko 200 sunčanih dana godišnje, ovaj cvet je ubrzo postao široko rasprostranjen i trajno nastanjen u Herceg Novom.

  Novljani su uz pomoć tadašnjeg Turističkog saveza Boke još daleke 1969.godine osnovali Praznik mimoze koji je ubrzo postao jedna od najposećenijih manifestacija bivše države Jugoslavije.

  Godine 1975. ovaj festival svečano je otvorio Josip Broz Tito, a prva dama tadašnje SFRJ, Jovanka Broz, samo dve godine kasnije.

  Čuvene mažuretkinje učestvovale su u otvaranju Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu. Karneval mažuretkinja, praćenih trombonjerima i duvačkim instrumentima i danas je popularan, a zajedno su obišli  preko 50 gradova širom Evrope.
  Mimoza je važan simbol kod mnogih naroda. Ona je simbol žene, emancipacije, slobode i osećajnosti. Takođe, simbolizuje vaskrsenje i besmrtnost, označava i poštovanje i ljubaznost, ali  nosi i poruku verne ljubavi.

  Izvor: BIZLife

  Foto: TO Herceg Novi

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE