Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tehnološki trend 2023.

    Tehnološki trendovi koji će obeležiti 2023. godinu

    Predviđanja novih trendova u tehnologiji su uvek aktuelna budući da se promene dešavaju veoma brzo. Ali za one koji prate najnovija dešavanja u inovacijama, moguće je da vide obrasce po kojima se društvo kreće i prognoziraju tehnologije u 2023. godini.

    Stručnjaci su za CNN naveli koje tehnologije će oblikovati naše živote ove godine, po njihovom mišljenju.

    Veštačka inteligencija

    Veštačka inteligencija (AI) je postala deo našeg svakodnevnog života. Prisutna je u svemu, od e-trgovine do algoritama društvenih medija. Aješa Kana, suosnivač i izvršni direktor Addo, kompanije za AI i data rešenja, predviđa eksploziju slika i muzike generisanih veštačkom inteligencijom 2023.

    Ona je dodala da, iako neće zameniti ljude, „AI će postati novi član tima ljudi na mnogim poslovima, gde će davati ideje i nacrte“.

    Bernard Mar, futurista i autor knjiga „Future Skills“ and „Business Trends in Practice“, takođe predviđa da će ove godine „fokus veštačke inteligencije biti povećanje broja radnika, pošto novi alati postanu dostupni kako bi se radnoj snazi omogućilo da u potpunosti iskoristi AI“.

    Ali Kana je upozorila da će biti potrebno više rada kako bi se osiguralo da generativni AI kopiloti – kao što je GitHub-ov Copilot, alatka dizajnirana da pomogne programerima kodiranje – budu tačni i nepristrasni, posebno u industrijama kao što je zdravstvo, gde može doći do ozbiljnih posledica zbog veštačke inteligencije koja lekaru preporučuje pogrešan tretman.

    veštačka inteligencija, trend 2023.

    veštačka inteligencija, trend 2023. (Unsplash)

    Metaverzum

    Uprkos tome što je Meta, kompanija ranije poznata kao Facebook, izgubila milijarde dolara na svojim naporima za metaverzum, ideja o provođenju vremena u virtuelnim onlajn svetovima sve više postaje deo javne svesti, istakla je Kana.

    „Kompanije za maloprodaju i zabavu pokrenuće se oko toga kako da izgrade angažman i lojalnost kupaca u različitim metaverzima, posebno na platformama za igre kao što je Roblox. Metaverz domoroci, koji su odrasli igrajući i družeći se u alternativnoj digitalnoj stvarnosti, podstaći će kompanije da budu domaćini koncerata, nedelja mode i obrazovno-zabavnih aktivnosti 2023.“, kazala je ona.

    Bernard Mar dodaje da će se više malih kompanija pridružiti većim organizacijama koje su već uspostavile „isturene stanice“ na metaverzalnim platformama.

    „Metaverzum će takođe postati mobilniji i pristupačniji putem uređaja kao što su slušalice i pametne naočare, a kompanije će morati da razmotre kako mogu da iskoriste ove mogućnosti za stvaranje impresivnih i efikasnih iskustava“, kazao je on.

    Metaverzum, trend 2023.

    Metaverzum, trend 2023. (Unsplash)

    Tehnologija održivosti

    „Celokupno polje održivosti, zasnovano na tehnologijama, igraće monumentalnu ulogu 2023. godine“, rekao je Abišur Prakaš, suosnivač i geopolitički futurista Centra za inovacije budućnosti (CIF) u Torontu i autor knjige „The World is Vertical: How Technology is Remaking Globalization“.

    „Projekti čiste energije, poput onih koji prenose električnu energiju proizvedenu solarnom energijom iz Afrike u Evropu, napredovaće 2023. godine, dodajući novu dimenziju globalnom energetskom ratu.

    Sintija Selin, vanredni profesor na Školi za budućnost inovacija i Školi održivosti na Državnom univerzitetu u Arizoni, veruje da će 2023. godine, kako nastavimo da gradimo više kapaciteta za obnovljive izvore, kratkoročno i dugoročno skladištenje energije kao što su baterije i vodonik će biti ključni.

    „Nastavak ulaganja i povoljni politički uslovi znače da bi čisti vodonik (uključujući vodonik proizveden korišćenjem obnovljive energije) mogao da dovede do održivog rasta, razvoja neophodne infrastrukture i bolje konkurentnosti troškova“, kazala je ona.

    Selin veruje da će hvatanje i skladištenje ugljenika – uklanjanje ugljen-dioksida iz atmosfere i njegovo skladištenje – imati sve veći značaj.

    „Novi demonstracioni projekti niču širom sveta u tandemu sa politikama podrške, izgrađujući naše kapacitete za smanjenje emisije gasova staklene bašte“, dodala je ona.

    Solarna energija, trend 2023.

    Solarna energija, trend 2023. (Screenshot)

    Poluprovodnici i samopouzdanje

    Abišur  Prakaš predviđa da će rat u Ukrajini uvesti novu eru geopolitike i globalizacije.

    „Potraga za samopouzdanjem, katalizator vertikalne globalizacije, ubrzaće se 2023. godine, utičući na svaki aspekt tehnologije. Proizvođači automobila u Kini kupuju sopstvene brodove kako bi izvezli svoje automobile u svet“, dodao je on i ukazao na planove Epla da preseli proizvodnju van Kine.

    Još jedan trend koji treba posmatrati biće borba oko poluprovodnika koji napajaju naše pametne telefone, računare, automobile i kućne aparate. Prakaš je napomenuo da bi poluprovodnici trebalo da poremete svetske poslove 2023. i da postanu oblast konkurencije između SAD i Kine.

    Digitalna transformacija, trend 2023. (Unsplash)

    Kompjuter, trend 2023. (Unsplash)

    Internet stvari

    Internet stvari (IoT) je mreža povezanih senzora i infrastrukture koja može da prikuplja podatke o svemu, od grejanja domaćinstava do saobraćajnih gužvi na gradskim ulicama.

    Selin veruje da će IoT nastaviti da transformiše energetski sektor 2023.

    „Pametni termostati za praćenje potrošnje energije i regulisanje temperature pomažu u smanjenju potrošnje energije i troškova. Sve više na tržište dolaze uređaji koji koriste pametne senzore i inteligenciju zasnovanu na podacima da informišu o izboru energije i podstiču energetsku efikasnost“, rekla je Selin.

    Mar predviđa da će 2023. godine doći do porasta IoT proizvoda i usluga povezanih sa zdravljem i blagostanjem, „sa uređajima kao što su pametni satovi koji nude sofisticirane senzore za praćenje različitih zdravstvenih indikatora“.

    On dodaje da će takođe biti fokus na „omogućavanju složenijih interakcija mašina-mašina razvojem globalnih standarda i protokola koje uređaji mogu da koriste za međusobnu komunikaciju, kao i na poboljšanju bezbednosti interneta  radi sprečavanja napada“.

    Izvor: BIZLife

    Foto: Unsplash

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE