10 knjiga koje svako mora da pročita, prema govornicima na TED konferencijama

U maju, odmah nakon glavnog TED događaja, TED blog napravio je neverovatnu listu knjiga, preporučenih naslova iz ove godine. Ovaj spisak je dovoljan da vaše zalihe knjiga napunite u nekoliko narednih meseci.

Evo nekih od predloga knjiga koje su podeljenje na fikcije i književnost koja podražava stvarnost, odnosno ne-fikcija. Ovi naslovi će biti vrlo interesantni za čitanje ove zime, bilo da ih birate za sebe ili za poklon.

Fikcija

“The Handmaid’s Tale” Margaret Atwood – Radnja ovog romana odvija se u bliskoj budućnosti i govori o užasnoj sudbini ljudi, i preuzimanju vlade od strane ekstremne verske grupe u kojoj dominiraju muškarci, a podržavaju ih pasivne žene. Žene su potčinjene, domaćice, prostitutke i raspoloživa roba. Čitanje ove knjige postavlja pitanje: “Da li je ovo upozorenje za našu budućnost ili je to samo piščeva fantazija?”

“The Silver Pigs” Lindsey Davis – Prvi deo detektivske priče priče odvija se u drevnom Rimu. Ova knjiga će učiniti da shvatite da kriminal, korupcija, policija i borba protiv kriminala nisu novi koncept.

“The Signature of All Things” Elizabeth Gilbert – Tema ovog romana prati život neprijatnog “ženskog filozofa”, koja je rođena 1800. godine. Otvoriće vam prozor u razvoj nauke kao profesije u XIX veku. Knjiga je idealna za sve one koji se pitaju kako smo saznali sve o evoluirajućem svetu i iskustvu kako postati naučnik.

“Five-Carat Soul” James McBride – Ovo je zbirka kratkih priča postavljena na raznim ubedljivim mestima i vremenskim periodima, toliko kreativna i bogata, da bi bila prava šteta propustiti ovu knjigu.

“1984” George Orwell – Smatra se da bi čitanje ove knjige trebalo biti obavezno, budući da dodiruje mnogo pitanja koja se danas razmatraju. Manipulisane vesti, neželjeni nadzor , samo su neke od stvari kojih ste svesni ili niste, a ova knjiga ima odgovore.

Ne-fikcija

“Modern Romance” Aziz Ansari i Eric Klinenberg – Ovo je jedna od onih knjiga o kojoj ćete stalno razmišljati i citirati je. Dobro istražen i provokativan pogled na istoriju romansa, udvaranja, braka, stavljajući u kontekst fantastičan pritisak koji su naše aktuelne ideje stavile na naš ljubavni život i partnera. Ovo je odlična knjiga za one koji su u braku, a i za one koji razmišljaju o njemu.

“iGen” Jean M. Twenge – Ovo je alarmantna knjiga koja govori o generacijama rođenim nakon 1995. godine, koji su odrasli sa mobilnim telefonima, Instagramom i ostalim aplikacijama koje moderno doba nudi. Dokumentovana istraživanjima daje odgovore zašto su današnja deca više buntovna, manje tolerantna, nesrećna i potpuno nepripremljeni za odrastanje.

“Drop the Ball: Achieving More by Doing Less” Tiffany Dufu – Ova knjiga je podsetnik na to kako žene uspevaju da rade dva posla i to puno radne vreme, jedan van kuće-plaćeni i drugi kod kuće – neplaćeni.

“The Power of Moments: Why Certain Experiences Have Extraordinary Impact” Chip i Dan Heath – Uprkos naslovu, ova knjiga nije o trenucima , radi se o tome šta to stvara moćna iskustva i uspomene. Može vam pomoći pri planiranju događaja na poslu , takođe i u planovima sa porodicom.

“Athena Rising: How and Why Men Should Mentor Women” W. Brad Johnson i David Smith – Ovo je svakako dobar izbor. Džonson i Smit pružaju savršen vodič kako da budete mentor koji je potreban ženama.

Izvor: BIZLife/Strani mediji

Foto: Pixabay

Piše: D.A.

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE