Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zvaničnica Pentagona: „Nije isto vojna intervencija NATO na SRJ i ruska invazija na Ukrajinu“

  Zamenica Pentagona rekla je da se ne može izjednačavati ruska invazija na Ukrajinu, sa vojnom intervencijom NATO u SR Jugoslaviji 1999. godine.

  Zamenica pomoćnika američkog sekretara za odbranu zadužena za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju Lora Kuper rekla je da se ne može izjednačavati napad bez povoda jedne sile na demokratski izabranu vladu, sa vojnom intervencijom NATO u SR Jugoslaviji 1999. godine.

  „To se apsolutno ne može izjednačavati. Ono što sad vidite je da je velika sila odlučila da napadne demokratski izabranu vladu bez ikakvog povoda i pokušava da okupira značajne delove te zemlje, dok bombarduje civilno stanovništvo i ometa isporuku humanitarne pomoći. Aposolutno nije jednako. I sigurna sam da narod Srbije može svojim očima da posmatra narod Ukrajine i da razume sa kakvom se razaranjem suočava i da želi da ga podrži“, rekla je Kuper za „Glas Amerike“.

  Lora Kuper

  Ona smatra da u interesu Srbije nije da bude partner ruskoj vojsci, koja, kako je rekla, „brutalno napada civilno stanovništvo u Ukrajini“.

  „I iskreno, nije u interesu Srbije da bude partner sa vojskom koja trpi tako očigledne neuspehe na ratištu, sa tako neverovano niskim moralom, vojska čije vođe ne veruju svojim vojnicima, gde se oprema kvari. Pretpostavila bih da bi Srbija donela najsmisleniju odluku u kontekstu budućih vojnih odnosa i kapaciteta po kojoj je besmisleno imati Rusiju kao dobrog partnera“, kazala je Kuper.

  Produbljivanje vojne saradnje sa Srbijom

  Ona je rekla da su SAD i dalje otvorene i nadaju se produbljivanju vojne saradnje sa Srbijom, ali da su „razočarani kada ona odluči da ne nastavi sa vežbama ili obukom ili drugim prilikama za saradnju“.

  „U kontekstu trenutne situacije, svakako smo smatrali da je pozitivan znak što se Srbija svrstala uz sve zemlje sveta, osim pet zemalja, kada je reč o rezoluciji Generalne skupštine UN kojom se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu. Znamo da Srbija može da sagleda ovu situaciju uz određeni stepen nepristrasnosti“, istakla je zvaničnica Pentagona i dodala da će SAD nastaviti da radi na „pozitivnijem odnosu sa Srbijom“.

  Izvor: Glas Amerike

  Foto: YT Scrn

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE