Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Nova pravila ŠTITE Portugalce koji RADE OD KUĆE

  Zaposleni u Portugaliji zbog novih zakona o radu steći će veću ravnotežu između života i posla, prenosi Euronjuz.

  „Nova radna pravila u Portugaliji su odobrena u petak i rezultat su ogromnog povećanja zaposlenih koji rade od kuće usled pandemije koronavirusa“, rekla je Socijalistička partija Portugalije.

  Prema novim pravilima, poslodavci bi mogli da očekuju velike kazne u slučaju da kontaktiraju zaposlene posle isteka radnog vremena. Kompanije, prema ovom zakonu, takođe moraju plaćati dodatne troškove koji su rezultat rada od kuće kao što su računi za struju i internet.

  Međutim, postoji izuzetak ovom pravilu – ne važi za kompanije koje imaju manje od 10 zaposlenih.

  Kompanije će plaćati kazne u slučaju da kontaktiraju zaposlene nakon radnog vremena, a takođe, poslodavcima je zabranjen nadzor zaposlenih kada oni rade od kuće.

  Ipak predlog takozvanog „prava isključenja“ (pravo da se isključe poruke vezane za posao nakon radnog vremena) je odbijen od strane poslanika skupštine u Portugaliji.

  Ovaj zakon je dobra vest za roditelje mlađe dece koji imaju pravo da rade od kuće, a da to prethodno ne moraju dogovoriti sa poslodavcima sve dok im dete ne napuni osam godina.

  Mere protiv usamljenosti i izolovanosti usled rada od kuće i trenutne situacije su uvedene, pa kompanije moraju da svaka dva meseca ugovore sastanke uživo.

  Portugalija je prva država koja je promenila pravila rada od kuće kao rezultata pandemije u januaru ove godine. Tada su privremene mere podrazumevale rad od kuće kao obavezan i primorale poslodavce da obezbede sredstva radnicima za rad od kuće.

  Izvor: Euronews, Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE