Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  zlatibor

  Zlatibor je zvanično „turističko mesto PRVE KATEGORIJE“, ali šta tačno ovo znači?

  Ministarstvo turizma i omladine Srbije odlučilo je da, nakon procene obima turističkog prometa u prethodne tri godine i utvrđenog stepena izgrađenosti komunalne, saobraćajne i turističke infrastrukture naselja Zlatibor, taj deo Opštine Čajetina proglasi turističkim mestom prve kategorije, objavila je Opština Čajetina.

  Rukovodstva Opštine Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor ocenili su da je ovo još jedna potvrda da su sva ulaganja u razvoj turističke privrede opštine i Zlatibora doprinela da Zlatibor bude prepoznat kao jedan od vodećih turističkih lokaliteta u Srbiji i u regionu, uz činjenicu da je zlatiborska gondola, najduža te vrste na svetu, svetska turistička atrakcija.

  Zlatiborska gondola organizuje „branč u vazduhu“, cena za paket i do 22.000 RSD

  Podseća se da područje turističkog mesta Zlatibor obuhvata tri celine: Zlatibor centar (u okviru koje se, između ostalih, nalaze podceline Palisad, Кraljeva voda i Tržni centar Zlatibor), Zlatibor naselje (koje obuhvata naselja Golija, Sloboda, Jelena Anžujska, Obudovica i druga) i Zlatibor periferija (sa naseljima Zova, Oko, Кaraula, Rujan i dr).

  U skladu sa Zakonom o turizmu rešenje o razvrstavanju Zlatibora u prvu kategoriju turističkih mesta Srbije izdato je na period od tri godine.

  Zašto je Zlatibor „turističko mesto prve kategorije“?

  Činjenica je da je Zlatibor jedna od najposećenijih planina u Srbiji, ali isto tako, i da je planina koja u poslednje vreme sve više liči na grad nego na planinsko mesto. Veliki broj građevina sa upitnim dozvolama za građenje, kako često mediji prenose, čine da Zlatibor sve manje podseća na turističko mesto. A sada je dobio titulu „turističkog mesta prve kategorije“.

  Zato se postavlja pitanje šta tačno ovo znači i da li je ovo zaista najbolje što Srbija ima kada je u pitanju turizam.

  Za početak, time što su dobili ovu titulu, Zlatibor će u naredne tri godine, navodno, spadati u red prioritetnih kada je reč o ulaganjima u turizam. Na ovaj način će se Zlatibor još bolje pozicionirati na turističkoj mapi regije, kao i samih investicija u oblasti turizma.

  Ako je sudeći po trenutnom stanju stvari, ova titula će doprineti da već ubrzana urbanizacija Zlatibora dodatno ubrza, te da će se neplanska gradnja nastaviti, a planina koja je dobila titulu „turističkog mesta prve kategorije“ će sve manje ličiti na turističko mesto, a sve više na jedan veliki i ubrzani grad, poput srpske prestonice.

  Izdat poslednji vaučer za odmor u Srbiji, evo koje destinacije su najtraženije

  Kategorizacija po Zakonu

  U Zakonu o turizmu postoji Pravilnik o kategorizaciji turističkih mesta koji tačno objašnjava kako se turistička mesta razvrstavaju po kategorijama.

  „Razvrstavanje turističkih mesta u kategorije vrši se na osnovu procene obima turističkog prometa u poslednje tri godine koje prethode godini u kojoj se vrši određivanje kategorije turističkog mesta (kvantitativni kriterijumi), procene raspoloživih podataka stepena izgrađenosti turističke, saobraćajne i komunalne infrastrukture, kao i turističke suprastrukture po određenim zonama u okviru turističkog mesta (kvalitativni kriterijumi)“, navodi se u članu dva osnovnih odredba.

  Uslovi za određivanje kategorije turističkog mesta su:

  • Obim turističkog prometa
  • Stepen izgrađenosti turističke, komunalne i saobraćajne infrastrukture
  • Turistička infrastruktura
  • Komunalna infrastruktura
  • Saobraćajna infrastruktura
  • Turistička suprastruktura

  Kako će se ova planina pokazati kao „turističko mesto prve kategorije“, ostaje da vidimo. Šta vi mislite o novoj tituli Zlatibora?

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE