Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  nacija

  Novi Zeland želi da postane “nacija tamnog neba”. Znate li šta je to?

  Novi Zeland – „Nacija tamnog neba“ 

  Poslednjih godina sve češće slušamo o zagađenju životne sredine i Zemlje. A jeste li čuli za svetlosno zagađenje?

  U svetu se u poslednje vreme sve češće može čuti o uticaju svetlosnog zagađenja na životnu sredinu i zdravlje ljudi, kao i gubitku noćnog neba kao kulturnog i prirodnog resursa.

  Kako bi odgovorila na ovu zabrinutost, vlada Novog Zelanda je preduzela niz mera za promovisanje turizma tamnog neba i zaštitu svog noćnog neba.

  nacija

  U stvari, Novi Zeland ima za cilj da postane nacija tamnog neba sa sertifikatom Međunarodnog udruženja tamnog neba (IDSA), što je cilj bez presedana za zemlju veličine Novog Zelanda. Ovu inicijativu predvode Māori, autohtoni narod Novog Zelanda, šireći svest o ekološkoj i kulturnoj važnosti očuvanja tamnog neba.

  Ako do sada niste čuli za ovaj pokret, “Pokret tamnog neba” je kampanja za smanjenje svetlosnog zagađenja.

  Važne ekonomske koristi bi moglo ovo priznanje da ima

  Postati najveća svetska „nacija tamnog neba“ moglo bi da ima važne ekonomske koristi za Novi Zeland jer je astroturizam rastuća industrija koja privlači posetioce iz celog sveta.

  To bi takođe moglo da pomogne u zaštiti jedinstvenog prirodnog i kulturnog nasleđa zemlje, uključujući njenu originalnu kulturu Maora, koja je usko povezana sa zvezdama i noćnim nebom.

  A šta će biti Novi Zeland kad postane „nacija tamnog neba“?

  „Nacija tamnog neba“ je zemlja koja je preduzela korake da zaštiti i očuva svoje noćno nebo smanjenjem svetlosnog zagađenja i promovisanjem odgovorne prakse osvetljenja. Ovo obično uključuje primenu standarda i propisa za osvetljenje kako bi se smanjio uticaj veštačkog svetla na životnu sredinu i zdravlje ljudi, ali i promovisanje turizma i obrazovanja na ovu temu.

  nacija

  Na šta se odnosi svetlosno zagađenje?

  Da objasnimo, ako do sada niste imali priliku da se susretnete sa terminom svetlosnog zagađenja. On se odnosi na prekomernu i loše usmerenu upotrebu veštačke svetlosti koja može da poremeti prirodne procese, poremetiti ekosisteme i da ima negativan uticaj na ljudsko zdravlje.

  Svetlosno zagađenje utiče na 80 odsto planete, sudeći po nekim istraživanjima, zbog čega vrlo retko možemo da vidimo zvezdano nebo u potpunosti.

  Uprkos relativno niskom nivou svetlosnog zagađenja Novog Zelanda, očekuje se da će ovaj ambiciozni napor da se smanji svetlosno zagađenje na Novom Zelandu trajati najmanje tri godine. Bez obzira da li uspeju da dobiju ovo priznanje do 2025. godine, ohrabrujuće je videti naciju kako preduzima stvarne korake da očuva sve ugroženiju prirodu.

  Međunarodno udruženje tamnog neba (IDSA) koje izdaje sertifikat za „naciju tamnog neba“ je od 1988. godine odredilo 195 lokacija tamnog neba širom sveta, od kojih je svaka priznata po uspešnoj primeni mera za smanjenje svetlosnog zagađenja i zaštitu njihovog prirodnog nasleđa noćnog neba.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE