Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ziđin

  Ziđin poručuje: Nema rušenja Starice

  Planina Starica neće biti srušena jer na tom delu severnog revira nema rude i ne postoji namera da se eksploatiše sa tog područja, poručili su inženjeri kompanije Ziđin koper (Serbia Zjin Copper) prilikom posete novinara tom rudniku.

  Na obodima Severnog revira su vidljive ogromne stene koje su srušene kako ne bi povredile radnike koji rade na jezeru iz koga se ispumpava voda i vraća u pogon Flotacije rude bakra.

  Zbog miniranja na planini Starica i tenzije između kompanije Ziđin i ekoloških aktivista koji su protestovali danima tvrdeći da će planina biti srušena, mediji su posetili taj rudnik tražeći odgovor na pitanje da li će se zaista planina, koja deli grad od rudnika, srušiti.

  Rukovodilac radnika Jian Heyuan rekao je da se planina neće srušiti i da se miniranja sprovode samo na kosinama ka Severnom reviru kako bi se taj prostor učinio bezbednim. „Ovo je bila ozbiljna pretnja bezbednosti koju smo morali da otklonimo“, objasnio je Jian.

  Beta

  Majdanpečani su, utisak je, mahom podeljeni. Kažu da im nije bilo prijatno kada su počela miniranja, a zemlja se tresla.

  Čeka se „zeleni rudnik“

  Kažu da su već navikli i čekaju da se ispuni obećanje da će uskoro prestati „zemljotresi“ i da će Ziđin ispuniti najavljeno formiranje „zelenog rudnika“.

  Rukovodilac odeljenja za zaštitu životne sredine kompanije Ziđin, Sandra Barbulović, govorila je o projektima ozelenjavanja rudnika, navodeći primer brda Koma u rudničkom okruženju, koje je ozelenjeno.

  „Kompanija prati put zelenog razvoja i u skladu sa tim uloženo je više od dva miliona evra. Ozelenjeno je više od 55 hektara, od čega 50 zauzima površina jalovine“, rekla je Barbulović.

  U Ziđinu navode da se ni gram vode ne ispušta u reku Pek. „Voda je važan resurs i iz tog razloga postoje kilometri cevi koje vodu iz Severnog revira, a koja nije industrijska, vraća u ponovni proces proizvodnje“, objasnili su inženjeri.

  Naveli su da je na jalovištu „Valja fundata“ ozelenjeno preko 346.000 kvadrata površine i posađeno 18.500 sadnica.

  „Merenja u obližnjem selu Debeli Lug, koje je stalno bilo pod velom prašine sa jalovišta, pokazuju da je prašina gotovo neutralisana“, rekli su stručnjaci Ziđina.

  U Majdanpeku gotovo da ne postoji porodica u kojoj najmanje jedan član ne radi u tom rudniku, koji je 2018. godine preuzela kineska kompanija. Od tada sucene nekretnina nekoliko puta skočile, a prosek zarada u Majdanpeku danas je više od 100.000 dinara.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE