Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Muke nemačkog giganta sa nabavkom čipova

  Nemački proizvođač automobila Folksvagen ima sve više problema s nabavkom, posebno čipova, a njegova pozicija u pregovorima je u nekim slučajevima bitno oslabljena, priznao je šef nabavke Murat Aksel.

  „Nikada nismo razgovarali s rudarskim kompanijama, a sada nam je poznat njihov model poslovanja. Više nije dovoljno oslanjati se na glavne dobavljače, moramo sami zaviriti iza zavese“, rekao je Aksel.

  VW prolazi kroz promenu, nekada je diktirao uslove na tržištu a sada je sve manji i manje važan kupac dobavljačima na novim važnim područjima, kao što je softver, objasnio je Aksel u govoru na Nedelji automobila.

  Druge kompanije naručuju milione čipova nedeljno ili dnevno, a VW traži milion godišnje, što smanjuje njegovu pregovaračku moć. „Za dobavljače softvera, mi smo mali igrač, a ne veliki“, objasnio je Aksel.

  Upitan kako trenutno gleda na situaciju u snabdevanju čipovima, Aksel je rekao da očekuje blago popuštanje napetosti u narednoj godini, ali VW još uvek ne uspeva da drži korak s potražnjom i neki su brendovi rasprodati u 2023.

  Izgradili smo i bazu podataka koja bi trebalo da nam omogući da predvidimo geopolitičke, prirodne rizike i rizike u lancu snabdevanja, kao što smo napravili i za finansijske rizike nakon krize 2008, dodao je Aksel.

  Izvor: Seebiz

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE