Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Žensko preduzetništvo je stvar izbora

  Sve je više žena koje se odlučuju da započnu sopstveni posao. Ekonomsko osnaživanje žena i rodna ravnopravnost predstavljaju neke od ključnih preduslova stabilnog ekonomskog razvoja. Nekada su žene započinjale sopstveni posao jer im je to bila jedina šansa da budu radno angažovane i nisu imale bolјi izbor. Danas je, zahvalјujući merama države na podsticanju razvoja ženskog preduzetništva i uopšte preduzetništva, situacija skroz drugačija, kaže za BIZLife Branislava Simanić, direktorka sektora za preduzetništvo u Privrednoj komori Srbije (PKS).

  „Žensko preduzetništvo je u najvećoj meri stvar izbora. Ono je inicirano inovativnim idejama, žene koje ga pokreću spremne su da preuzmu rizik i pronađu kreativna rešenja radi stvaranja profita, tako da se slika apsolutno menja nabolje,“ kaže ona.

   Kakvi su domaći trendovi, tj. koje oblasti delatnosti su najzanimljivije ženama preduzetnicama?

  Najveći broj ženskih preduzeća u Srbiji je mikro veličine, što znači da zapošlјava manje od 10 lјudi i, pri tom, najveći deo njih usmeren je skoro isklјučivo na lokalno tržište. Najčešće se žene preduzetnice odlučuju da posao pokrenu u sektoru usluga i otvore biznise kao što su frizerski i kozmetički saloni, knjigovodstvene agencije, konsultantske agencije, ali u poslednje vreme sve je više onih žena koje se, ohrabrene finansijskom podrškom države, odlučuju za pokretanje proizvodnje. Svakako, mali biznisi su za žene prihvatlјiviji jer, osim toga što su vlasnice i direktorke svojih biznisa, one su istovremeno i majke i supruge.

   Zbog čega je važno jačanje žena preduzetnica?

  Žensko preduzetništvo je veoma važno za ekonomsko, političko i društveno osnaživanje žena, podsticaj da uzmu sudbinu u svoje ruke i preuzmu upravljanje svojim životima. Takođe, žensko preduzetništvo nosi više izazova nego muško, jer se od žena, pored posla, očekuje i da budu ostvarene u ulogama majke, supruge, domaćice itd.

  Zbog čega je pokrenut projekat „Velike žene malog biznisa“ i koji je njegov cilj?

  Projekat je pokrenut radi unapređenja ženskog preduzetništva u Srbiji. Time podstičemo umrežavanje preduzetnica, njihovu razmenu znanja i iskustava. Ključno je da radimo na ekonomskom osnaživanju žena, njihovom umrežavanju i daljem podsticaju da započnu sopstveni biznis i na taj način utiču na ekonomiju države. To je upravo i cilj ovog projekta.

  Kako će projekat pomoći ženama koje su već u preduzetničkim vodama, a kako onima koje se tek odlučuju na prvi korak?

  Za one koje tek započinju sopstveni posao ovaj projekat pomoći će tako što će u Privrednoj komori Srbije, koja je podržala ovaj projekat, moći da dobiju sve neophodne informacije za pokretanje biznisa. Tu je vodič za osnivanje firme, brošura koju je izradila PKS.

  One koje već posluju kroz ovaj projekat mogu dobiti sve neophodne informacije o uslugama PKS. Usluge PKS predstavljaju snažnu podršku poslovanju naših preduzetnika i neke od njih su: elektronske usluge PKS, zatim mogućnost organizovanja B2B sastanaka, pomoć pri izlasku na strana tržišta, kao i na sajmove, itd. Takođe, Sektor preduzetništva PKS organizuje čitav niz besplatnih radionica za unapređenje znanja i veština preduzetnika, i to o temama koje delegiraju sami preduzetnici. Sve informacije o ovim radionicama, takođe, mogu dobiti kroz ovaj zajednički projekat. 

  Koje još aktivnosti PKS planira da preduzme u davanju podrške ženskom preduzetništvu?

  Vlada RS je u jedan od svojih fokusa upravo postavila razvoj i unapređenje preduzetničkog duha. Tako je 2016. godinu proglasila „Godinom preduzetništva”, a sada je od 2017. godine proglašena i „Decenija preduzetništva”, koja je pred nama. To znači da država akcenat stavlјa na preduzetništvo, i to konkretnim merama, kroz različite programe finansijske i nefinansijske podrške.

  Žensko preduzetništvo je veliki resurs novog zapošlјavanja, a da bi se iskoristio, neophodni su finansijska podrška, lakši pristup izvorima finansiranja, dobri uslovi, dug period otplate i povolјne kamate. Jedna od najvećih prepreka svih početnika u pokretanju sopstvenog posla, što važi i za preduzetnice, jeste to što teško dolaze do bankarskih kredita. Pristup izvorima finansiranja, posebno kad je bankarski sektor u pitanju, za žene predstavlјa dodatni izazov zbog pitanja vlasništva nad nekretninama i sredstvima.

  S ciljem jačanja podrške ženskom preduzetništvu, u PKS, kao partneru vlade RS, u planu je osnivanje Sekcije za žensko preduzetništvo, koja bi okupila najuspešnije žene preduzetnice u našoj zemlјi. Cilј osnivanja ovakve sekcije je, pre svega, unapređenje ambijenta poslovanja žena preduzetnica, rešavanje svih ključnih pitanja značajnih za njihovo poslovanje, ali i promocija najuspešnijih. Takođe, cilј rada ovog saveta jeste da umrežava žene preduzetnice i uklјuči što veći broj njih u lance dobavlјača.

  Ima li u Srbiji svetlih primera i da li je moguće da se približimo nekom proseku EU u neko dogledno vreme?

  Apsolutno da ima. U Srbiji postoji veliki broj uspešnih preduzetnica i, upravo radi promovisanja primera dobre prakse, PKS je pokrenula kampanju Srbija – zemlja uspešnih priča. Kroz ovu kampanju promovišemo razvojni put preduzetnika, od rađanja poslovne ideje, razvojnog puta, pa do toga na koji su način postigli uspeh. Time želimo da podstaknemo i druge kako bi znali da imaju snažnu podršku i države i PKS, da budu svesni da i njihova priča može postati uspešna, čime ujedno jačamo i konkurentnost među njima.

  Ono čemu težimo u narednom periodu jeste da dostignemo evropski nivo razvoja preduzetništva. Dosta je urađeno, ali imamo još dosta posla. U EU oko 85% novootvorenih radnih mesta generisano je u sektorima MSP i preduzetništva, koji su glavni pokretači razvoja privrede Evropske unije.

  Bitno je da razvijamo preduzetništvo kao način života, kao novu poslovnu filozofiju u narednim godinama.

   Na koje i kakve subvencije žene preduzetnice mogu da računaju u narednom periodu?

  U Srbiji nema rodne statistike, tako da su subvencije od strane države namenjene svim preduzetnicima. Potencijalno raspoloživa finansijska sredstava zainteresovani preduzetnici mogu dobiti u nekoj od sledećih institucija: Fond za razvoj RS, Razvojna agencija Srbije ili Nacionalna služba za zapošljavanje. Sve informacije o sredstvima iz gore pomenutih institucija zainteresovani mogu dobiti u Sektoru preduzetništva PKS.

  Kakav je značaj osnivanјa Parlamenta preduzetnika PKS?

  Preduzetnici u Republici Srbiji svoj rad organizuju putem Opštih udruženja preduzetnika, koja su kolektivni članovi Privredne komore Srbije. Po novom Zakonu o privrednim komorama, registracioni organ Opštih udruženja preduzetnika je Privredna komora Srbije. U PKS je formiran Parlament preduzetnika i članovi Parlamenta preduzetnika delegirani su iz redova OUP koja su upisana u Registar PKS. Parlament preduzetnika PKS predstavlјa najviši organ odlučivanja kada je reč o preduzetnicima u RS.

  Izvor: BIZLife magazin

  Foto: PKS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE