Žene u upravnim odborima: napredak i dalje spor

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Aleksandra Petrović, direktorka u sektoru za finansijski konsalting u Deloitte Srbija i liderka SheXO inicijative

  Žene u upravnim odborima: napredak i dalje spor

  Piše: Aleksandra Petrović, direktorka u Sektoru za finansijski konsalting u Deloitteu Srbija i liderka SheXO inicijative

  Iako ohrabruje činjenica da svet napreduje ka rodnoj ravnopravnosti, sa izuzetkom nekoliko zemalja, ukupan napredak je spor i neujednačen.

  Deloitte je, u saradnji sa inicijativom „Klub 30%”, čija je misija da postigne zastupljenost žena u upravnim odborima i izvršnom menadžmentu od najmanje 30 odsto među svim kotiranim kompanijama, objavio sedmo izdanje izveštaja „Žene u upravnim odborima: Globalna perspektiva”. Prema poslednjem izveštaju, žene zauzimaju 19,7 odsto mesta u upravnim odborima širom sveta, ili 2,8 odsto više nego u prethodnom izdanju izveštaja, objavljenom 2019. godine. Ako situacija nastavi da se razvija ovim tempom, jednaka rodna zastupljenost u odborima može se očekivati 2045. godine, za više od 20 godina.

  Najnoviji izveštaj otkriva da u svih osam najvećih regiona (Severna Amerika, Latinska i Južna Amerika, Karibi, Afrika, Evropa, Bliski istok i severna Afrika, Azija i Australazija) najmanje 10 odsto mesta u upravnim odborima zauzimaju žene. Uz određene izuzetke, napredak je uglavnom spor. Međutim, blago ubrzanje je razlog za optimizam, s obzirom na izveštaj iz 2019. godine, koji je pokazao da svet neće ostvariti ravnopravnost do 2052. godine. Očekivano, razvijene zemlje, kao što su Austrija, Kanada, Irska, Italija, Poljska, Portugal, Španija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države, zabeležile su najveći rast.

  Sve zemlje u kojima postoji „Klub 30%” imaju lokalne organizacije ili vlade posvećene povećanju broja žena koje učestvuju u upravnim odborima kompanija. Iako napori u privatnom i javnom sektoru pokazuju da se preduzimaju koraci za postizanje jednakosti, tempo kolektivnog napretka se mora ubrzati.

  Nesrazmeran napredak na rukovodećim pozicijama

  Iako je zastupljenost žena u upravnim odborima na globalnom nivou donekle porasla 2021. godine, manji napredak ostvaren je na nivoima predsednika odbora i generalnih direktora, što dodatno potvrđuje činjenicu da veći broj žena u upravnim odborima ne znači nužno poboljšanje situacije na svim rukovodećim pozicijama.

  Prema istraživanju, samo 6,7 odsto mesta u upravnim odborima zauzimaju žene, što je povećanje od 1,4 odsto u odnosu na 2018. godinu. Još manje žena (pet odsto njih) ima ulogu generalnog direktora, što je za 0,6 odsto više nego 2018. godine.

  Međutim, istraživanje otkriva pozitivnu korelaciju između žena u ulozi generalnog direktora i raznolikosti u upravnim odborima. Kompanije sa ženama na poziciji generalnog direktora imaju znatno više žena u svojim odborima nego kompanije koje vode muškarci: 33,5 odsto naspram 19,4 odsto. Slična je situacija i u kompanijama čijim odborima predsedavaju žene (30,8 odsto žena u odborima naspram 19,4 odsto). Isto tako, veća je verovatnoća da će odbori sa raznolikim rodnim sastavom imenovati ženu na poziciju izvršnog direktora i predsednika odbora.

  Doslednost i posvećenost su neophodne da bi se prevazišle postojeće prepreke za povećanje rodne raznolikosti u upravnim odborima. Uprkos sporom napretku, lideri moraju prepoznati, zastupati i aktivno promovisati rodnu ravnopravnost u upravnim odborima. Bilo da je u pitanju borba protiv predrasuda, implementacija programa za pomoć ženama da se pripreme za ulogu u upravnim odborima ili podrška zakonodavstvu – svi moramo biti posvećeni raznovrsnijoj i pravednijoj budućnosti. 

  Izvor: BIZLife Magazin

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE