Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Žene starije od 45 godina „nevidljive“ za poslodavce u Šumadiji

  Od 22.577 nezaposlenih u Šumadiji 13.299 su žene, a više od polovine tog broja (6.972) su žene starije od 45 godina.

  To pokazuju podaci iz poslednjeg statističkog izveštaja Nacionalne službe za zapošljavanje, koje prenosi portal Pressek.

  Kako piše portal, u kragujevačkom udruženju „Putokaz“ smatraju da su nezaposlene žene starije od 45 godina nevidljiva grupa za poslodavce, i pored znanja i radnog iskustva.

  Iz ovog udruženja su 2021. godine razgovarali sa 37 nezaposlenih žena sa teritorije Šumadije, starijih od 45 godina.

  „Gotovo sve su izgubile veru u ‘državu i sistem’, smatraju da Nacionalna služba za zapošljavanje ‘ne radi svoj posao’, nisu zadovoljne saradnjom sa NSZ, često su bile u prilici da čuju negativne komentare na račun godina i neretko su doživljavale različita poniženja na račun fizičkog izgleda i pola.“

  Većina njih veruje da je zapošljavanje moguće skoro isključivo preko veze, pre svega ‘politički'“, navodi se u izveštaju „Putokaza“.

  Žena iz budućnosti

  U „Putokazu“ smatraju da je ključni problem kada su u pitanju žene starije od 45 godina na tržištu rada to što su one dvostruko marginalizovane – po osnovu roda i starosti.

  „One nisu marginalizovane samo u odnosu na svoje muške kolege, već i u odnosu na mlađe koleginice“, kazala je za portal Pressek, Snežana Milisavljević iz „Putokaza“.

  Kategorija teže zapošljivih lica

  Ona navodi da statistički podaci pokazuju da je među nezaposlenima na tržištu rada 64 odsto žena, a od te populacije više od polovine su žene starije od 45 godina.

  Milisavljević dodaje da podaci Putokaza pokazuju da najduže na posao, među nezaposlenim licima sa visokom stručnom spremom u Kragujevcu, čekaju žene starije od 45 godine, i njih je 72 odsto.

  „Upravo zbog toga udruženje Putokaz se zajedno sa patrnerskim organizacijama iz ‘Mreže za podršku ženama 45+’ izborilo da u Nacionalnoj strategiji za rodnu ravnopravnost za period od 2021. do 2030. godine žene 45+ budu prepoznate kao kategorija teže zapošljivih lica“, kaže Milisavljević.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE