Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posao, žena lider

  Sve više mladih žena lidera postaje CEO u kompanijama

  Novoimenovani izvršni direktori u kompanijama S&P 500 postaju sve mlađi, a sve više žena se pridružuje njihovim redovima.

  Nedavni izveštaj globalne konsultantske kuće za rukovodstvo i liderstvo Spencer Stuart pokazuje da je prosečna starost novih izvršnih direktora u kompanijama S&P 500 pala sa 55,9 godina u 2021. na 53,8 godina u 2022, što je najveći pad u odnosu na prethodnu godinu u više od dve decenije. Skoro 30 odsto ovih izvršnih direktora mlađe je od 50 godina.

  To označava značajan odmak od pandemije – prosečna starost izvršnih direktora pri njihovom imenovanju dostigla je vrhunac 2021. Otprilike svaki šesti novi izvršni direktor je bio stariji od 60 godina, što je Spenser Stuart pripisao odborima koji cene „kandidate za CEO sa više iskustva“ koje koriste kako bi vodili kompanije kroz turbulentna vremena.

  Ali ove nedavne brojke velikih kompanija mogle bi da ukažu na širu promenu poslovnih prioriteta na nivou ,,C-suite“. Iako mlađim izvršnim direktorima možda nedostaje iskustvo, istraživanja podržavaju pretpostavku da mogu povećati inovacije.

  Džoel K. Džej, izvršni trener i partner u Institutu za istraživanje liderstva, smatra da su izvršnim direktorima u trenutnom poslovnom okruženju potrebna „fleksibilnost, otpornost, energija, sposobnost da vide nove stvari, da promene viziju ili da prikažu ono što je moguće“.

  Ona je istakla da bi ovi kvaliteti mogli da odgovaraju mlađim izvršnim direktorima, prenosi Inc.

  Posao, žena lider

  Posao, žena lider (Unsplash)

  Veći broj žena na CEO poziciji

  Ali veća seizmička promena, po Džoelinom mišljenju, je povećanje broja žena koje obezbeđuju CEO pozicije. Izveštaj Spencer Stuart pokazuje da su 13 odsto novih izvršnih direktora bile žene 2022. godine u poređenju sa 6 odsto u 2021. Žene su takođe imale vodeće poslove u više od 10 odsto kompanija sa liste Fortune 500 u januaru 2023, što je prvi put u višedecenijskoj istoriji liste. Iako je ta zastupljenost i dalje neproporcionalno niska, ovi nedavni podaci naglašavaju napredak koji se ostvaruje.

  „Žene istupaju i govore: ‘Obavila sam posao. Imam svoj posao. Želim da uđem i želim da se stvari ostvare.’ Veoma je uzbudljivo“, kazala je Džej.

  Trenutna ekonomija – sa strahom od recesije, nizom nedavnih otpuštanja, a ipak zategnutim tržištem rada – mogla bi ponovo da favorizuje starije i iskusnije izvršne direktore. Ipak, sa više žena lidera i demonstriranom sklonošću prema mlađim izvršnim direktorima, izveštaj smatra da su ovi podaci „pozitivan pomak od ,dokazanog lidera’ (obično belca i muškaraca) ka liderima sa visokim potencijalom koji će verovatno izazvati ogroman udar“.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE