Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  takse

  Uvode se uvozne takse za sir i mleko, proizvođač: Taksa od 30 RSD je NIŠTA

  Vlada Srbije usvojila je odluku koja se odnosi na uvođenje prelevmana (uvozne takse) od 15 dinara po litri mleka i od 30 dinara po kilogramu za sedam vrsta sireva. Odluka se primenjuje od danas, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

  Uvedeni su prelevmani za sedam sireva: ementaler, čedar, edam, tilsit, kačkavalj, masdam i gauda.

  Ministarka poljoprivrede, šumarstva i voprivrede Jelena Tanasković u izjavi za Tanjug naglasila je da se ovom odlukom želi stabilizovati stanje i zaustavi pad cena otkupnog mleka na tržištu i na taj način zaštititi srpski proizvođač.

  A šta kažu proizvođači na ove takse?

  Vlasnik farme krava Dejan Trajković izjavio je da je uvođenje prelevmana (taksi na uvoz) po litru mleka od 15 dinara prihvatljiva mera Vlade Srbije, ali da je ta taksa na kačkavalj od 30 dinara po kilogramu „nikakva zaštita“.

  On je za Betu rekao da proizvođači mleka mesecima zagovaraju da Ministarstvo poljoprivrede uvede paket mera kojima bi se zaštitili proizvođači mleka u Srbiji, a da će pojedinačne dati slab efekat.

  „Prelevman na litar mleka od 15 dinara je prihvatljiva mera, ali 30 dinara na kilogram kačkavalja znači ‘ništa’. Ta zaštitna mera za kačkavalj morala bi biti bar 350 dinara po kilogramu“, rekao je Trajković iz sela Skorenovac kod Pančeva, povodom uvođenja prelevmana na te proizvode.

  takse

  Trajković je rekao da je neophodno uvesti takse na mleko i sve proizvode od mleka da mlekare ne bi manipulisale i uvozile mleko u prahu.

  Priprema se protest?

  On je rekao da proizvođači mleka, zbog odbijanja države da ispune njihove zahteve, među kojima je zabrana uvoza mleka, osim u slučaju da nedostaje na tržištu i uvođenja minimalne otkupne cene mleka, pripremaju protest.

  Istakao je da će protest biti održan za nekoliko dana blokadom nekoliko mesta u Srbiji.

  Izvor: BIZLife, Beta

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE