Kako tražiti povišicu - tehnike pregovaranja sa šefom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ŽELITE POVIŠICU? Evo kako treba da razgovarate sa šefom

  Pregovaranje u vezi sa povišicom nije ni malo lako. Koliko god imali validne razloge za povišicu, teško je zakoračiti u kancelariju nadređenog, zadržati tremu za sebe i na pravi način predstaviti argumente zbog kojih će vam šef reći: “U pravu si, dobijaš povećanje!”

  Danas vam predstavljamo konkretne tehnike uz pomoć kojih ćete mnogo lakše pristupiti ovakvom tipu sastanka sa nadređenim i budete mnogo bliži povišici koju želite i znate da zaslužujete.

  Obraćajte se šefu oponašajući njegovo ponašanje

  Ovo je opšte poznata tehnika koju koriste mnoge prodajne i poslovne organizacije danas. Osnovni način za poboljšanje usaglašenosti sa sagovornikom je praćenje njegovog govora tela. Šta to tačno znači? Obraćajte se šefu koristeći njegove gestikulacije, način govora, ton, reči, ritam disanja, interesovanja, stavove… jer ljudi vole ljude koji su im slični. Time šaljete poruku: mi smo isti. Obično, ova tehnika rezultira pozitivnim ishodom, međutim, budite obazrivi i vodite računa da pokreti ne budu nagli i upadljivi jer se ovde radi o finom uklapanju. Ukoliko šef svesno primeti da ga kopirate, možete u potpunosti razbiti usaglašenost koju ste sa njim stvorili i postići negativan efekat.

  Postavite pitanje tako da u njemu bude sugestija

  Kako bi bilo da koristite određeni skup reči kojima se obraćate nesvesnom delu mozga i sugerišete da vam poveća platu? Probajte! Kada kažete ,,Pitam se kada biste mogli da mi povećate platu“ njegova nesvesna reakcija je da čuje komandu ,,povećate platu“ i izvrši je. Uvek se potrudite da u vašem pitanju bude sugestija, jer kad ona izostane, kao npr.u izjavi: ,,Smatram da zaslužujem veću nagradu za svoj trud“ ova tehnika neće imati dejstvo. Komanda se izgovara tako što se na kraju spušta ton. Ovo ne znači da će šef kao izmanipulisani robot uraditi to što se od njega očekuje, međutim ova tehnika i te kako povećava verovatnoću da dobijete povišicu.

  Koristite negaciju u svojim rečenicama jer je ljudski mozak ne prepoznaje

  Odrične naredbe funkcionišu kao i pozitivne zato što naš mozak ne poznaje negaciju. Naše ,,nesvesno“ jednostavno ignoriše negaciju. Ove naredbe možete koristiti skrivene u dugačkim rečenicama jer kada se naredbe ubace u širi rečenični kontekst sagovornik neće primetiti da su one date. Na primer: ,,Ne tvrdim da je pravo vreme za povišicu i ne smatram da moram odmah da je dobijem. U ovom trenutku se pitam kako bi bilo da o tome razmislite.“ Ove naredbe su jedna od hipnotičkih tehnika za “usađivanje” određene misli u um druge osobe a da ona toga nije svesna. Drugim rečima, to je za nju potpuno neprimetno za razliku od rečenice gde kažete: ,,Voleo bih da imam veću platu“.

  Omogućite šefu lažnu slobodu izbora

  Omogućite svom šefu iluziju slobode izbora tako što ćete koristiti dve izjave povezane veznikom ,,ili“ i time mu dati mogućnost da bira. Bilo koji njegov izbor dovodi do vašeg rezultata. Npr: ,,Da li želite da pričamo o mojoj povišici sada ili sledeće nedelje?“ Postavite pitanje tako da vam odgovara bilo koja opcija koju on izabere.

  Koristite seriju izjava gde će šef odgovoriti sa “DA”

  ,,DA set” je serija izjava ili pitanja na koje šef odgovara ili pomišlja ,,da,da,da…”. Time se otvara podloga za trenutak kada ćete dodati ključno pitanje, vama važno, na koje će šef isto odgovoriti sa ,,da”. Na primer: Složićete se da sam doneo firmi profit od X eura, da sam ostajao svaki drugi dan prekovremeno, da sam doveo 20 novih klijenata sa kojima svakodnevno sarađujemo i sigurno se slažete da sam svojim angažovanjem zaslužio povišicu.

  Svakoj od ovih veština koje su osnovane na NLP metodologiji je potrebna vežba i stalno usavršavanje. Pored predstavljanja svoje ideje, vrhunskog pregovaranja i poboljšanja fokusa možete mnogo više naučiti na NLP Practitioner treningu NLP Centra. Ovaj trening je upravo namenjen za unapređenje komunikacije, prevazilaženje loših navika, postavljanje ciljeva i kreiranje strategije za njihovo ostvarenje – više možete saznati na njihovom sajtu www.nlpcentar.com Nama su inspiracija, a vama sigurno mesto za razvoj.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE