Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Skupština

  Zeleno-leva koalicija predlaže vanredni krizni porez

  Zeleno-levi poslanički klub predao Skupštini Srbije dva predloga za izmene zakona o porezima na imovinu, kojima bi se dodatno oporezovale kompanije koje su se „okoristile krizom“ nastalom zbog ruske agresije na Ukrajinu.

  Poslanica Biljana Đorđević je na konferenciji za novinare u parlamentu rekla da su „oba zakona predložena sa ciljem da se ukaže na to kako bi trebalo da se vodi jedna pravedna poreska politika“, ali i za pronalaženje novih izvora finansiranja države.

  Istakla je da je zbog krize „došlo do osiromašenja građana, a da postoje pravna lica koja su udvostručila i utrostručila svoj profit“, koji se smatraju „ratnim profiterima“.

  Đorđević je rekla i da je za „dodatno oporezivanje pravnih lica koja su se okoristila krizom“ uzor bila uredba Saveta Evrope iz oktobra ove godine o uvođenju vanrednog kriznog poreza, koja je obavezna za sve države članice EU.

  „Predlažemo da se zakon primenjuje nad pravnim licima koja su ostvarila za 20 odsto veću dobit u odnosu na četvorogodišnji prosek dobiti“, rekla je Đorđević.

  Precizirala je da se to odnosi na energetske kompanije koje se bave eksploatacijom uglja, gasa, nafte i naftnih derivata, kao i trgovine na veliko i delatnosti poput kockanja i klađenja, na prihode od prodaje oružja i municije u inostranstvu.

  Dodala je da je predlog Zeleno-leve koalicije da stopa oporezivanja po „vanrednom kriznom porezu“ za takve kompanije bude 39 odsto, uz dodatno uobičajeno oporezivanje.

  Oslobađanje od poreza na porodični dom

  Poslanik Đorđe Pavićević je naveo da Zeleno-levi poslanički klub predlaže dve izmene Zakona o imovini, po kojima bi građani bili oslobođeni plaćanja poreza na porodični dom, odnosno na 20 kvadrata po članu porodice.

  „Smatramo da će na takav način oni koji imaju manje stambene jedinice biti u povoljnijem položaju, a da može da se poveća poreska stopa za ostatak stambenog prostora za one koji imaju mnogo više. Za četvoročlanu porodicu to bi bilo 80 kvadrata koji bi bili oslobođeni poreza“, kazao je Pavićević.

  Dodao je da se druga izmena Zakona o imovini odnosi na privatno-javna partnerstva i koncesije, po kojoj se „tamo gde ugovori o privatno-javnim partnerstvima ne prelaze 50 miliona evra, privatni partner oslobađa plaćanja poreza“.

  Poslanica Jelena Jerinić je rekla da ukoliko se na predloge zakona koje je podneo Zeleno-levi poslanički klub, ne otvori diskusija u parlamentu, „otvoriće se raspava na drugom mestu“.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay, BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE