Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zec o novoj pomoći: NIJE BESPLATNO, kod nas je sve SKRIVENO

  Najavljeni novi paket pomoći građanima i privredi nije besplatan, doći će na naplatu, skup je i najčešće će biti finansiran iz inostranstva, tvrdi ekonomista Miodrag Zec i ocenio da će taj novac morati da bude vraćen, a da ćemo se naći „u problemu“ ako u međuvremenu ne osposobimo i radikalno ne restruktuiramo ekonomiju.

  Manje-više sve vlade sveta prave ekonomske programe koje sadrže pomoć, ali nema besplatnog ručka – Vlada ne može da da nešto što pre toga nije uzela, naglasio je Zec povodom najave da će građanima biti isplaćeno dva puta po 30 evra, a penzionerima 50 evra, uz nove mere podrške privredi.

  Zec je podsetio da je prošle godine takođe podeljen masivni paket pomoći privredi i građanima i da je zabeležen najmanji pad bruto domaćeg proizvoda (BDP).

  „To se sada koristi kao moćna propagandna poruka – a zapravo nama je išla u korist struktura naše proizvodnje, a zaboravlja se da smo prošle godine imali najveći procenat deficita budžeta, porastao je javni dug i odatle taj novac za paket pomoći“, rekao je Zec.

  Upozorio je i da insistiranje na udelu javnog duga u BDP takođe ne govori samo po sebi o stanju ekonomije.

  „Ako su najzaduženije zemlje Japan i SAD, pa i Kina – da li to znači da smo mi bolji sa udelom duga u BDP od 60 odsto? Pa ne znači“, objasnio je Zec.

  On je ocenio i da trošenje javnog novca mora biti transparentno, evidentirano i obrazloženo, a da je kod nas „sve skriveno i stvara se iluzija da se nešto može naći – jedan od primera je i spomenik Stefanu Nemanji“.

  „Ako je neko privatno donirao novac za podizanje spomenika – hvala mu, ali treba znati ko je, a ako je plaćeno javnim sredstvima, treba da znamo kojim”, poručio je Zec, za koga je nesporno to da Stefan Nemanja zaslužuje spomenik.

  Šta će građani sa „Vučićevih“ 60 EUR? Neki na put oko sveta a neki po žvake

  Izvor: Danas, FoNet

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE