Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zdravi slatkiši koji se brzo pripremaju

    Pretpostavljamo da ne postoji nijedna osoba koja ne voli slatkiše. Slatkiši u velikim količinama su veliki neprijatelji, kako vašem zdravlju tako i fizičkom izgledu. A pošto već ne možemo da im odolimo, najbolje je da ih napravimo od zdravih ili skoro zdravih sastojaka. Preporučujemo jednostavne recepte koji će utoliti vašu želju za slatkim, a pritom ćete uneti zdrave, slatke namirnice (to postoji zar ne?).

    Kolač sa bananom (bez pečenja)

    – 2 veće zrele banane
    – 100g seckanih (ne mlevenih) oraha
    – 60g kakao praha
    – 100g putera
    – 4 kašike meda
    – vanilin šećer
    – pola kašičice cimeta

    Miksujte ili mešajte sastojke dok ne dobijete glatku masu (prvo suve, a zatim i „mokre“, kako biste dobili homogenu masu). Zatim to prebacite u manju tepsiju ili četvrtastu posudu koju ste prethodno obložili masnijim papirom za pečenje. Oblikujte silikonskom špatulicom. Pokrijte i stavite u zamrzivač na pola sata. Izvadite i isecite kako želite.

    Kolač koji sledi nije baš u potpunosti zdrav, ali je ukusan, i to je jedino što je važno.

    Zalogaji od brusnice

    – 250 g rendane bundeve
    – 3 kašičice rendane kore od limuna
    – 250 g brusnice
    – 250 g putera
    – 200 g smeđeg šećera
    – 5 jaja,
    – 350 g brašna
    – 125 g mlevenih badema
    – 2 kašike suvog grožđa
    – 2 urme
    – prašak za pecivo
    – 125 ml mleka
    – 50 g smeđeg šećera

    Puter umutite sa smeđim šećerom i prstohvatom soli, dodajte jedno po jedno jaje i miksajte dok ne postane kremasto. Pomešajte brašno, bademe i prašak za pecivo i naizmenično s mlekom sipajte u krem od jaja. Dodajte bundevu, sitno seckane urme i rendanu limunovu koru. Brusnice operite i pospite šećerom. Kalup obložite folijom, rasporedite brusnice, sipajte testo i pecite u rerni na 180 stepeni oko 60 minuta. Ohlađen kolač izvadite iz kalupa, pažljivo ga okrenite, uklonite foliju, isecite na kriške i servirajte. Pospite šlagom, cimetom ili nečim po vašem izboru.

    Pikantan čoko-tart

    – 300g crne čokolade (60-70%)
    – 150g putera
    – 5 jaja
    – ½ kašičice cimeta
    – ½ kašičice kardamona
    – 50g smeđeg šećera

    Puter otopite sa crnom čokoladom i sklonite da se malo prohladi. Odvojite belanca od žumanca. U jednoj činiji umutite žumanca sa 25g šećera, cimetom i kardamonom, i polako tome dodajete prohlađenu čokoladu sa puterom. Umutite kremasto u drugoj činiji belanca sa 25g šećera. Kašikom uzimate umućeni sneg i dodajete čokoladnoj smesi i mešate non-stop kako biste dobili homogenu smesu. Zatim izručite u kalup prečnika 20cm koji je prethodno dobro premazan puterom. Pecite na 180 stepeni od 20 do 25 minuta. Kada se prohladi, isecite tart i poslužite sa sladoledom od vanile.

    Prijatno!

    Izvor: BIZLife/Strani mediji

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE