Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zbog čega je 2018. dobra za početak biznisa?

  Početak 2018. označio je i početak brojnih povoljnosti za privrednike, naročito za one koji tek treba da počnu biznis. Neke od ovih olakšica, možda budu podstrek za ulazak u preduzetničke vode ili za proširenje već pokrenutog posla.

  Registracija firmi elektronski 

  – Za početak, firme mogu elektronski da se registruju, bez papira. Onlajn registracija obuhvata elektronsku prijavu potpisanu kvalifikovanim elektronskim sertifikatom preduzetnika ili ovlašćenog podnosioca prijave, a e-prijava se popunjava u aplikaciji dostupnoj preko portala Agencije za privredne registre, gde je omogućeno i elektronsko plaćanje platnim karticama. Za kratko vreme se na sajtu APR objavljuje i rešenje o osnivanju.

  Oslobađanje od plaćanja poreza i doprinosa

  Oni koji osnivaju biznis mogu da računaju na oslobađanje od plaćanja doprinosa za obavezno socijalno osiguranje i poreze na zarade, kako u ovoj tako i u narednoj godini. Oslobađanje od plaćanja poreza na zarade odnosi se na zaradu preduzetnika i najviše devet novozaposlenih u njegovoj firmi.

  – Time se daje značajan podsticaj razvoju preduzetništva u Srbiji i pomaže početnicima u poslovanju da uspešno prebrode prve dve godine rada, a cilj je i da ih motivišemo da odmah krenu da posluju u legalnim tokovima što sada najčešće nije slučaj – kaže Ivan Radak iz NALED-a.

  Početnici u poslovanju u ovoj godini neće morati da koriste pečat u poslovanju s bankama, a takođe nisu u obavezi da izdaju papirne fakture i dostavljaju ih partnerima poštom već će sve aktivnosti oko naplate posla moći da završe putem elektronskih faktura.

  – Dobra vest je i početak razvoja elektronskih plaćanja usluga državi što omogućava i građanima i privredi da mnoge administrativne procedure na portalu eUprava završe potpuno „iz fotelje“ odnosno podnesu zahtev za neki dokument i odmah plate putem kartica – ukazuje Ivan Radak.

  Besplatan uvid u podatke

  Na to se nadovezuju i nedavne izmene Zakona o republičkim administrativnim taksama koje omogućavaju besplatan uvid u podatke o sebi u bazama podataka institucija kada se taj uvid obavlja elektronskim putem. Takođe, u cilju podsticanja elektronskog poslovanja predviđeno da se taksa plaća po izdavanju traženog dokumenta čime se eliminiše potreba da preduzetnici i građani prvo idu na šalter pošte ili banke da uplate taksu, a potom i nose uplatnice na šalter institucije i tako nepotrebno troše vreme koje bi inače utrošili na osnovni biznis.

  Elektronsko podnošenje novih poreskih prijava

  Među drugim elektronskim servisima, za početnike u poslovanju važna vest jeste i mogućnost podnošenja novih elektronskih poreskih prijava – za utvrđivanje paušalnog poreza i za porez na kapitalne dobitke.

  – Za IT firme, ali i za mnoge druge, korisna stvar jeste početak rada vladine Open data platforme koja će se tokom godine „puniti“ podacima brojnih institucija iz domena javne bezbednosti, obrazovanja, zdravlja, životne sredine, energetike, uprave i dr. (koji su dosad bili u njihovom posedu ali se nisu koristili). Verujemo da će ti podaci podstaći razvoj novih poslovnih ideja, aplikacija i drugih proizvoda korisnih za građane i privredu – ističe Ivan Radak iz NALED-a.

  Koje su sve novine za privredu u 2018:

  – Eliminisani pečati u poslovanju s bankama

  – Počinje primena e-faktura

  – Poresko oslobođenje za početnike

  – Onlajn registracija preduzetnika u APR

  – e-plaćanja preko portala eUprave

  – Pokrenuta Open data platforma

  – Elektronska prijava poreza za paušalce

  – Uvid u elektronske baze podataka besplatan

  – Plaćanje taksi po dobijanju traženih dokumenata

  – Povećan neoporezivi deo plate

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE